• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Begović prestavila BIO4 Kampus delegaciji iz instituta za inovacije Vuhan

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

BIO4 Kampus će biti mesto gde će akademska i naučno-istraživačka zajednica raditi blisko sa privatnim kompanijama i startapima

  • 1
Ministarka Jelena Begović i Li Hiling Foto: TANJUG/ NITRA/ Zoran Petrović/ bg

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović razgovarala je danas sa predstavnicima Instituta za industrijske inovacije i razvoj Vuhan o novim poljima zajedničke saradnje, a naročito u okviru BIO4 Kampusa.

Ministarka Begović predstavila je BIO 4 Kampus i istakla da postoje različiti aspekti na kojima je saradnja dve zemlje moguća i poželjna, uključujući veštačku inteligenciju, biotehnologiju, ali takođe i autonomna vozila za koja smo dobili dozvolu trećeg nivoa.

- Naš kolaborativni potencijal u svim ovim oblastima je ogroman. Takođe, mi već imamo sjajnu saradnju sa Kinom u oblasti nauke za koju su naši naučnici izuzetno zainteresovani. Gradimo jake konekcije sa različitim institutima širom Kine, a radujemo se i tome što će Kina biti deo Sajma nauke i tehnoloških dostignuća u maju u Beogradu, kako bi naši predstavnici privatnog sektora mogli da vide fantastične inovacije koje dolaze iz Kine i da se upoznaju sa svim što radite u vašoj zemlj - rekla je ministarka.

Nenad Paunović Foto: TANJUG/ NITRA/ Zoran Petrović/ bg

Kako je navela Begovićeva, BIO4 Kampus će biti mesto gde će akademska i naučno-istraživačka zajednica raditi blisko sa privatnim kompanijama i startapima.

- Ovo je najveća pojedinačna investicija Republike Srbije u nauku, ali takođe najveća i u regiji, tako da vidimo ovaj projekat kao prednost ne samo za našu državu, već i za region, ali i svet jer će biti izuzetno mesto za zajedničku saradnju - rekla je ministarka, navodi se u saopštenju ministrstva.

Istakla je da se raduje izgradnji Panda centra u okviru BIO4 Kampusa u kom će na zajedničkim istraživanjima raditi srpski i kineski stručnjaci.

Ministarka Begović i predstavnici Instituta za industrijske inovacije i razvoj Vuhan Foto: TANJUG/ NITRA/ Zoran Petrović/ bg

Li Hiling ispred Instituta za industrijske inovacije i razvoj Vuhan dodala je da se nada da će se ostavariti zajednička saradnja.

- Radujem se i nadam projektima u kojima možemo da ostvarimo zajedničku saradnju. Naša dosadašnja saradnja je izuzetno prijatna i želimo dodatno da je učvrstimo u novim zajedničkim poduhvatima, kako bismo dodatno učvrstili prijateljstvo i kolaboraciju između naša dva naroda -  rekla je Li Hiling.

Direktor Tima za IT i preduzetništvo u kabinetu predsednika Vlade Srbije Nenad Paunović prezentovao je prisutnima projekat BIO4 Kampusa.

Obe strane su istakle volju i želju da zajedno rade na BIO4 Kampusu u svim poljima u kojima je zajednička saradnja moguća, pa će Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Institut za industrijske inovacije i razvoj Vuhan nastaviti sa daljim razmatranjem mogućnosti kolaboracije u ovim okvirima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јао јаооо

    8. april 2024 | 19:32

    Преставила хаха. То је моја покојна бака радила са пасуљем. ,,Преставила сам падуљ." А ова је представила тај кампус. Значи да обновимо градиво. 😂😂😂 Пасуљ се преставља, а кампус се представља.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>