• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada Finske traži dodatne mere štednje u visini od 3 milijarde evra: "Ovo će biti teško"

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Finska ima uzastopne budžetske deficite još od 2008. godine

  • 0
Turku, Finska Foto: Shutterstock/Finmiki

Finska vlada traži dodatne mere štednje u vrednosti od 3 milijarde evra kako bi pomogla u popravljanju pogoršanih javnih finansija, rekao je premijer Peteri Orpo.

Orpoov kabinet saziva svoje prve razgovore o četvorogodišnjem budžetskom okviru. Oni traže dodatnu uštedu i povećanje poreza pored paketa od 6 milijardi evra koji je naveden u vladinom programu politike prošle godine. Ova nordijska zemlja ima uzastopne budžetske deficite još od 2008. godine.

- Finska će morati da uravnoteži svoje javne finansije i zaustavi rast duga - rekao je Orpo novinarima u ponedeljak.

- Neuspeh da se to uradi mogao bi da gurne finsku ekonomiju u silaznu spiralu, što bi moglo „značajno da ugrozi naš sistem blagostanja" - dodao je Orpo.

Pored pronalaženja načina da se smanji potrošnja i donese više poreskih prihoda, Orpo je rekao da će njegova vlada takođe nastojati da podstakne ekonomski rast i poverenje u nordijsku ekonomiju. Paket štednje, za koji se očekuje da bude izrađen za dva dana, stupiće na snagu sledeće godine, preneo je BNN Blumberg.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>