• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čadež i Rafuna: Od Berlina tražimo jaču podršku uklanjanju barijera poslovanju

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Privredne komore Srbije i kosovske privredne komore razgovarali su danas sa specijalnim izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom

  • 0
Marko Čadež, Ljuljzim Rafuna Foto: PKS/Boban Ristić

Predsednici Privredne komore Srbije (PKS) i kosovske Privredne komore, Marko Čadež i Ljuljzim Rafuna, razgovarali su danas u Berlinu, sa specijalnim izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom o prevazilaženju izazova i prepreka sa kojima se suočavaju privrednici u regionu, saopštila je PKS.

Čadež je naveo da je, nešto više od nedelju dana nakon sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, namera bila da se u razgovoru sa Saracinom ukaže na probleme s kojima se poslovne zajednice susreću u svakodnevnom radu.

- O političkim problemima mnogo se govori, a sve manje čujemo šta privrednici na terenu moraju da rešavaju, kako bi uspešno radili - rekao je on.

Ocenjujući da se na polju političkog dijaloga malo toga događa, Čadež je istakao da je, sa Rafunom, došao da zamoli i nemačku vladu da počne aktivnije da radi sa donosiocima odluka na Zapadnom Balkanu, da oživi Berlinski proces i pomogne da se ubrza uključivanje regiona u jedinstveno evropsko ekonomsko tržište.

Prema Čadežovim rečima, ostalo je mnogo otvorenih pitanja i nerešenih problema, kao što je neobjašnjiva zabrana prometa robe iz centralne Srbije na Kosovo.

- Za taj potez Prištine ni u Berlinu nemaju razumevanja, ali se stvari ne reševaju - ukazao je Čadež.

On je istakao kako i on i Rafuna pokušavaju da na sve moguće načine motivišu i političare i donosioce odluka u vodećim zemljama da je "veoma važno, ne samo za Prištinu i Beograd, već za celokupnu evropsku ekonomiju da se rešenja traže".

Marko Čadež, Ljuljzim Rafuna Foto: PKS/Boban Ristić

- Mi smo ponudili podršku poslovnih zajednica da zajedno radimo na otklanjanju prepreka, kako bi, dok pregovori traju i traži se političko rešenje, kompanije mogle normalno da posluju, zarađuju, zapošljavaju, kao i da dolaze nove investicije - napomenuo je predsednik PKS.

Dodaje da ga sa Rafunom povezuje ista poslovna filozofija, a to je ono "što je zajedničko, a ne ono što ih razlikuje".

- I to je ovde bila naša poruka u Berlinu: molimo vas uradite više, jer imate i te kako dovoljno moći, dovoljno snage da možete mnogo više nego što je sada na delu - poručuje Čadež.

Ljuljzim Rafuna izjavio je nakon sastanka da je u Berlinu tražena podrška za sprovođenje svih sporazuma.

- Tražili smo podršku, kao i da budemo partneri u sprovođenju svih sporazuma, koje moramo da implementiramo na Zapadnom Balkanu, jer KIF ZB6 proizilazi iz Berlinskog procesa - rekao je on.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>