• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovoj zemlji, punoj Srba, se zalažu za povećanje naknade za nezaposlene na 70% neto prihoda

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutno, ukoliko zaposlen ostane bez posla, on ima pravo na nadoknadu za nezaposlene u periodu od 6 meseci u iznosu od 55% svoje zarade

  • 0
otkaz, žena Foto: Shutterstock/Twinsterphoto

Predsednica Radničke komore i glavna kandidatkinja FSG (Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca) na izborima AK u Beču, Renate Anderl, zalaže se da se naknada za nezaposlene u Austriji poveća sa postojećih 55%, na 70% neto prihoda.

- Zbog inflacije, i ove godine, postojaće problemi na tržištu rada. Vrlo je važno da posebno vodimo računa o egzistencijalnoj sigurnosti nezaposlenih: povećanje naknade za nezaposlene na 70% neto prihoda, prilagođavanje inflaciji svih naknada za nezaposlene i nova regulacija obračuna su apsolutno neophodni - naglašava Anderl.

Prema trenutnom načinu obračuna naknade za nezaposlene, ukoliko zaposlen ostane bez posla ima pravo na nadoknadu, u periodu od šest meseci.

Na primer, prosečna neto zarada za 2024. godinu u Austriji iznosi 1720 eura, 14 puta godišnje. Ukoliko zaposlen ostane bez posla, on ima pravo na nadoknadu za nezaposlene u periodu od 6 meseci u iznosu od 55% svoje zarade.

Predsednica Radničke komore (AK – Arbeiterkammer) i glavna kandidatkinja FSG (Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca) za izbore za AK u Beču, Renate Anderl zalaže se da se taj iznos poveća na 70% neto zarade.

Pitanje povećanja naknade za nezaposlene je važno i za zaposlene i radnike srpskog porekla koji su zastupljeni u svim granama privrede u Austriji. Pravo glasa na izborima za Radničku komoru u Beču imaju svi, bez obzira na državljanstvo.

Najveći broj zaposlenih i radnika srpskog porekla rade u glavnom gradu Austrije, a izbori za Radničku komoru Beča održavaju se od 10. do 23. aprila ove godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>