• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bankarski gigant HSBC prodaje svoje poslovanje u Argentini: Očekuje gubitak od milijardu dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

HSBC posluje u Argentini od 1997. godine kada je počela da radi i u susednom Brazilu

  • 0
HSBC Foto: Shutterstock/Chrispictures

Bankarski gigant HSBC prodaje svoje poslovanje u Argentini sa gubitkom od milijardu dolara nakon godina borbe sa nestabilnim kursom u zemlji. Velika privatna finansijska grupa Grupo Financiero Galicia će kupiti HSBC Argentina, koji ima više od 100 filijala i 3.100 zaposlenih.

Godišnja inflacija u Argentini je prošlog meseca dostigla 276,2 odsto, što je čini najvišom u svetu. Pre pet godina, 1 dolar bi kupio 43 pezosa. Sada vredi više od 860 pezosa, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

HSBC posluje u Argentini od 1997. godine, kada je preuzeo punu kontrolu nad lokalnom Banco Roberts i preimenovao je. Iste godine se počela da radi i u susednom Brazilu preuzimanjem banke Bamerindus, što je navelo neke posmatrače da govore o njenom „nemilosrdnom maršu u Latinsku Ameriku“.

HSBC se i dalje drži u Brazilu, ali isključivo kao investiciona banka: svoje poslovanje sa stanovništvom je prodala još 2015. godine.

Ostale operacije u drugim delovima sveta rasprodate su poslednjih godina pošto se banka sa sedištem u Londonu okrenula fokus na brže rastuća tržišta u Aziji.

HSBC je rekao da će prodaja njegovog argentinskog poslovanja za 550 miliona dolara dovesti do gubitka od milijardu dolara u rezultatima prvog kvartala ove godine.

Veličina gubitka bi mogla da varira iz nekoliko razloga, uključujući "povezanu hiperinflaciju i prevođenje strane valute,  saopštio je HSBC u utorak.

Tokom narednih 12 meseci, kompanija će takođe videti 4,9 milijardi dolara gubitaka iz istorijskih rezervi za prevođenje valuta.

Ovo se odnosi na gubitak koji nastaje prevođenjem finansijskog učinka argentinskog poslovanja, koji se računa u pezosima, na ukupni bilans stanja HSBC-a, koji se računa u američkim dolarima.

- Ovi gubici rezervi su se akumulirali tokom mnogo godina i proizilaze iz kumulativnog prevođenja knjigovodstvene vrednosti HSBC Argentine u argentinskom pezosu u američke dolare, rekao je HSBC.

Samo u 2023. ovi gubici su porasli za 1,8 milijardi dolara, dodala je banka.

Tačni gubici se mogu promeniti do trenutka kada se prodaja završi, jer se kurs stalno menja.

- Zadovoljstvo nam je što smo se dogovorili o prodaji HSBC Argentine. Ova transakcija je još jedan važan korak u izvršenju naše strategije i omogućava nam da fokusiramo naše resurse na mogućnosti veće vrednosti širom naše međunarodne mreže. - rekao je izvršni direktor HSBC-a Noel Kvin.

- HSBC Argentina je uglavnom domaći biznis, sa ograničenom vezom sa ostatkom naše međunarodne mreže. Dalje, s obzirom na svoju veličinu, takođe generiše značajnu volatilnost zarade za grupu kada se njeni rezultati prevedu u američke dolare. Galicija je u boljoj poziciji da investira i razvija posao - dodao je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>