• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska centralna banka odlučila da zadrži kamatne stope na istom nivou

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema prvoj preliminarnoj proceni, u martu pala sa februarskih 2,6 odsto na 2,4 odsto

  • 0
ECB, Evropska centralna banka Foto: cactii/Shutterstock

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja na 4,5 odsto, kamatnu stopu na depozite na četiri odsto i marginalnu kamatnu stopu na 4,75 odsto.

Inflacija u evrozoni je nastavila da pada, pre svega zbog niže inflacije cena hrane i roba, rast plata se postepeno usporava, a preduzeća apsorbuju deo porasta troškova rada u svoj profit, navodi se u saopštenju na vebsajtu ECB.

Uprkos tome, domaći pritisci na cene su i dalje snažni i inflacija u sektoru usluga je i dalje visoka, dodaje se u izveštaju.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema prvoj preliminarnoj proceni, u martu pala sa februarskih 2,6 odsto na 2,4 odsto, objavio je početkom aprila Evrostat na svojoj veb stranici.

Tržišta su očekivala da će inflacija ostati nepromenjena na mesečnom nivou i iznositi 2,6 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>