• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je jedna zemlja potrošila bogatstvo da ubije neuhvatljivog, krznenog predatora?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potrošili su više od 300 miliona dolara od 2016. godine

  • 0
velika lasica Foto: Profimedia

Udaljeni kutak na jugozapadu Novog Zelanda obezbedio je utočište bez predatora za ugrožene vrste, a do tog cilja potrošili su čak 300.000 dolara, jureći veliku lasicu. Naime, ovde živi jedini papagaj na svetu koji ne leti i gušter koji se ne može naći nigde drugde na planeti. Baš iz tog razloga, vlada je morala da sprovede "očajničke" mere kako bi sprečila njihov nestanak.

Ostrvo "Chalki" dom je endemskog Te Kakahu skinka (guštera) i kultnog malog pegavog kivija, kakapoa, jedinog papagaja koji ne može da leti i za kog se veruje da je ostalo samo njih 250 na svetu.

Tako su u avgustu 2022. godine, kada su radnici za zaštitu prirode na ostrvu identifikovali jednog mužjaka velike lasice, poreklom iz Evroazije i Severne Amerike, koji lovi razne životinje i ptice, znali da moraju da deluju kako bi spasili njegov delikatni ekosistem – makar to koštalo i malo bogatstvo.

Državno Odeljenje za konzervaciju (DOC) pokrenulo je veliki odgovor na biosigurnost koji uključuje stručnjake za hvatanje u zamku, pse, kamere za tragove, helikoptere i čamce kojima je trebalo osam meseci da konačno zarobe i ubiju veliku lasicu - u onome što je jedan zvaničnik nazvao "velikom pobedom".

- Ovo je jedno od najprioritetnijih lokacija za biodiverzitet u Fiordlandu i ključno je da učinimo sve što možemo da zaštitimo ranjive vrste koje tamo žive - poručili su.

Bilo je i onih koji su smatrali da je suma preterana, pa su se zapitali sledeće: ,,Šta ste koristili da ga ubijete - projektile?". Zvaničnici su pak sa druge strane, ovako opravdali troškove:

- Neaktivnost bi bila skuplja, sa potencijalno razornim uticajem na našu populaciju kakapo - rekao je Aaron Fleming, direktor operacija DOC-a za Južno ostrvo.

Lasice se pojavile u 19. veku

Lasice i velike lasice su se pojavile na Novom Zelandu u 19. veku kako bi kontrolisale populaciju zečeva koje su uništavale ispašu za ovce, ali su su imali razoran uticaj na jedinstveni svet ptica u zemlji, prema podacim DOC-a.

Ovi predatori ubiju oko 25 miliona ptica na Novom Zelandu godišnje, sa oko 4.000 autohtonih vrsta koje su ugrožene ili im preti izumiranje.

U cilju da ih zaštite, Novozelanđani su potrošili više od 300 miliona dolara od 2016. godine kako bi do 2050. godine postali "zemlja bez predatora".

U okviru programa, vlada planira da iskoreni pacove, oposume, lasice, tvorove i "dosadnu" veliku lasicu prenosi CNN.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>