• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Martinović: Aktuelno 12 javnih poziva za direktnu podršku zaspošljavanju

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema Martinovićevim rečima, lokalne samouprave imaju vremena do kraja aprila da se uključe u sufinansiranje lokalnih akcionih planova

  • 0
Zoran Martinović, Direktor NSZ, Nacionalna služba za zaspošljavanje Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović izjavio je danas da u ovom trenutku ima 12 aktuelnih javnih poziva putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenima u mere aktiivne politike zapošljavanja biti uključeno najmanje 23.000 ljudi.

On je kazao da je NSZ u prethodna dva meseca raspisala i javne pozive koji se odnose na pilot program garancije za mlade ili program za dugoročno nezaposlena lica.

- Za razliku od ovih programa koje smo raspisali pre nedelju dana, koji se odnose na teritoriju cele Republike, ovi program i garancija za mlade i za dugoročno nezaposlena lica koji se finansiraju iz programa IPA, oni su dostupni u tačno određenim lokalnim samoupravama - rekao je Martinović za RTS.

Program garancija za mlade je dostupan u našim filijalama Kruševac, Niš i Sremska Mitrovica, a program za dugoročno nezaposlena lica u opštinama Prokuplje, Jagodina, Požarevac i Pančevo.

Kako naglašava Martinović, svi programi namenjeni za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija su tačno određeni i namenjeni su poslodavcima uglavnom iz privatnog sektora.

- Ako govorimo o teže zapošljivim kategorijama, uvek su tu prioritet mladi, pogotovo oni koji su u domskom smeštaju, u hraniteljskim porodicama, koji su pod starateljstvom. Naravno i osobe sa invaliditetom, Romi, lica starija od 50 godina, oni koji su bez završene srednje škole ili koji su završili funkcionalno-osnovno obrazovanje, ali i kategorije lica koja su pretrpela neko porodično nasilje - rekao je on i dodao da je za svaki program NSZ definisano koje kategorije se prioritetno uključuju.

Prema Martinovićevim rečima, lokalne samouprave imaju vremena do kraja aprila da se uključe u sufinansiranje lokalnih akcionih planova ili da sami izdvoje sredstva za neke njihove programe koji bi se sproveli uz podršku NSZ.

- NSZ učestvuje sa najmanje jednom polovinom u tim njihovim, da kažem, lokalnim akcionim planovima i imamo zaista dobru saradnju sa preko 100 lokalnih samouprava svake godine za finansiranje takvih programa - ukazao je on.

Martinović je dodao i da NSZ sa poslodavcima sprovodi i infosesije na kojima im se ukazuju svi uslovi javnih poziva.

- Predočavamo im koje benefite, koje subvencije mogu da koriste, koliki su iznosi, koja lica treba da zaposle i da uključe u različite programe ili obuka obrazovanja ili zapošljavanja. Poslodavcima nudimo i neke druge usluge koje nisu finansijskog karaktera, kao što su programi sajmova za zapošljavanje, bilo na virtuelni način ili direktnim susretima - naveo je Martinović.

Kako je istakao, za projekte se može konkurisati direktno u svim filijalama NSZ ili elektronskim putem.

Martinović je naglasio i da je trenutno na evidenciji NSZ 388.000 nezaposlenih lica, što je kako kaže za blizu devet odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

NSZ je 5. aprila raspisala 12 javnih poziva putem kojih će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima, u mere aktivne politike zapošljavanja biti uključeno više od 23.000 lica, za šta je izdvojeno 7,75 milijardi dinara.

Većina javnih poziva biće otvorena do 29. novembra 2024. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za pojedine mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar 2024. godine.

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 15. maja, dok je javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog na raspolaganju do 31. oktobra ove godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>