• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ana Mihajlovski objavila snimak buba u grizu koji svi volimo: Otkrivamo kako su tu dospele

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sigurno ste ih bar jednom zatekli u brašnu, začinu, pirinču...

  • 0

"Dobro bre ljudi, što baš meni sve mora da stigne", napisala je voditeljka Ana Mihajlovski u opisu videa, na kom je pokazala šta joj je jedan pratilac poslao. Naime, na snimku se vidi neotvorena kesica griza, puna malih, sitnih crnih bubica. Sigurno vam se bar jednom desilo isto, bilo da je reč o brašnu, začinu, pirinču... a sada stručnjak za deratizaciju pojašnjava za Telegraf Biznis o čemu se radi.

Važno je naglasiti da sam proizvođač u ovom slučaju ne mora biti i direktan krivac. Naime, ovi insekti se mogu pojaviti kako tokom samog procesa proizvodnje, tako i tokom boravka u magacinu, ali i prodavnici. Odnosno, može se infestirati u bilo kom trenutku.

Ali kako to može da se spreči? Da bi se pojava insekata smanjila na minimum - važno je da kompanije obavljaju proces fumigacije.

U pitanju je postupak suzbijanja insekata, grinja i glodara primenom fumiganata. Fumiganti predstavljaju hemijske materije, koje se pri određenoj temperaturi i pritisku nalaze u gasovitom stanju, u koncentracijama koje uništavaju štetne organizme koji su im izloženi.

Fumigacijom se tretira sva roba poljoprivrednog porekla:

-Žita,

- Brašno i prerađevine od brašna,

-Soja,

- Suncokret,

- Pasulj,

- Lekovito sušeno bilje,

- Sušeno voće i povrće,

- Duvan,

- Čajevi,

- Suhomesnati proizvodi...

Fumigacija je gasni tretman, visoko toksičan u momentu kada se izlaže, traje četiri dana i nakon provetravanja prostorija više nema nkakvih štetnih ostataka, poručuje Milan M. iz službe za deratizaciju.

- Posle toga su proizvodi apsolutno bezbedni za konzumaciju - dodaje.

Milan pojašnjava da se najčešće ovi insekti nalaze u pšenici i sličnim zrnastim proizvodima, međutim nije isključena ni pojava u čokoladi, zdravoj hrani, čajevima...

- Postoji još dosta skladištnih insekata koji se mogu naći, mimo tih sitnih insekata, mogu da budu i moljci koji su recimo leteći - priča Milan.

Na pitanje koliko se često obavlja fumigacija, Milan poručuje da nije reč o dugotrajnoj zaštiti već o trenutku kada se nešto proizvodi.

- Uglavnom je tretman trenutni, reši problem koji su u trenutnom proizvodu. Ako bude skladišten uz robu koja potencijalno može biti infestirana, onda se i ona može infestirati. Tehnolozi prate i vide kada dođe do pojave problema, sitni su insekti, ali su u većoj brojnosti i onda se pribegava fumigaciji - zaključuje Milan M. za Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>