• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posrnuli nemački proizvođač baterija traži novo rešenje, trenutni plan "više nije adekvatan"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos "ubrizgavanju" 50 miliona evra, Varta i dalje ima probleme

  • 0
varta, baterije Foto: Profimedia

Posrnuli nemački proizvođač baterija Varta zatražio je ponovo pomoć od investitora i banaka, zaključivši da predloženi plan restrukturiranja "više nije adekvatan" za povratak profitabilnom poslovanju do kraja 2026. godine.

Kompanija je sinoć objavila da se kriza u poslovanju dodatno produbila u svim segmentima, dodajući da razgovara sa poveriocima i investitorima.

Varta je prošle godine dogovorila sa većinskim akcionarom, austrijskim biznismenom Mihaelom Tojnerom, i sa bankama temeljno restrukturiranje. Tojner je u kompaniju "ubrizgao" dodatnih 50 miliona evra, a banke su olakšale uslove kreditiranja i produžile ugovore kako bi Vartu finansijski stabilizovale, podseća agencija dpa, a prenosi Poslovni.

Kompaniju su, kako se dalje navodi, uzdrmali pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija i sajber napad u februaru, ometajući pokušaje restrukturiranja poslovanja.

Potražnja za malim litijum-jonskim baterijama za proizvode kao što su slušalice uveliko varira, a potražnja za sistemima za skladištenje energije koje proizvode solarne instalacije je neočekivano oslabila.

Kompanija se žali i na niske cene konkurenata u segmentu sistema za skladištenje energije i na kontinuirane probleme u lancima snabdevanja.

Još nije moguće proceniti ekonomske posledice sajber napada, koji je onesposobio poslovanje na nekoliko nedelja, saopštila je Varta, odlažući predstavljanje konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2023. godinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>