• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nesvakidašnja odluka u Nemačkoj: Ako popravite neki kućni aparat, sledi vam "nagrada" u evrima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savezna država želi da pokrije do polovine troškova popravke i rezervnih delova,

  • 0
Enterijer soba kuhinja pare novac evri Foto: Shutterstock

Berlinski senat želi da smanji elektronski otpad - i najavio subvencije za popravku privatnih kućnih aparata. Svako ko u budućnosti popravlja svoje pokvarene električne uređaje u Berlinu trebalo bi da dobije bonus, navode nemački mediji.

Berlinci će jednom godišnje dobiti subvenciju do 200 evra ako im se pokvari mobilni telefon, frižider i sličan kućni aparat. Vlada želi da ograniči proizvodnju elektronskog otpada u prestonici.

Ideja jeste da na ovaj način građani Berlina češće popravljaju svoje električne uređaje umesto da kupuju novi uređaj. Portparolka Senata za zaštitu životne sredine potvrdila je odgovarajuće medijske natpise.

Savezna država želi da pokrije do polovine troškova popravke i rezervnih delova, a trenutno je realan iznos između 75 i 200 evra. Pored gornje granice, trebalo bi da postoji i donja finansijska granica ispod koje Senat neće davati nikakve subvencije. Tačne brojke još nisu utvrđene.

Takođe još nije jasno koji uređaji će biti subvencionisani ovim posebnim programom. Budžetom je za projekat u 2024. i 2025. godini predviđeno 1,25 miliona evra. Programom će upravljati spoljni provajder usluga za saveznu zemlju. Vežbanje po uzoru na Saksoniji Portparolka Senata rekla je da se sa ovim partnerom o detaljima još pregovara.

- Program će verovatno početi početkom trećeg kvartala godine. Takav program za privatne električne uređaje već postoji u Saksoniji. Program finansiranja služi održivosti i očuvanju resursa stvarajući podsticaje za produženje veka trajanja uređaja - kaže ona, prenosi Fenix.

Do početka aprila odobren je 6.751 zahtev, za koje je savezna država do sada uplatila 714.470 evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>