• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uska grla u nemačkoj proizvodnji popuštaju, snabdevanje osetno poboljšano

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U martu je 10,2 odsto anktetiranih nemačkih kompanija prijavilo nestašice materijala, što predstavlja pad u odnosu na februarskih 14,6 odsto

  • 0
Nemačka, nemačka zastava Foto: Shutterstock/canadastock

Uska grla u nemačkoj proizvodnji popuštaju, a snabdevanje materijalima je osetno poboljšano, objavio je danas Institut za ekonomska istraživanja IFO na svom vebsajtu.

U martu je 10,2 odsto anktetiranih nemačkih kompanija prijavilo nestašice materijala, što predstavlja značajan pad u odnosu na februarskih 14,6 odsto.

- Snabdevanje sirovinama i poluproizvodima je nedavno znatno poboljšano. Situacija se sada gotovo vratila na stanje pre pandemije virusa korona - izjavio je šef istraživanja IFO Klaus Volrabe.

Ni u jednoj industriji udeo preduzeća pogođenih uskim grlima ne prelazi 20 odsto, ističe se u matrovskom izveštaju.

- Spor oko plata u železnicama Dojče ban je rešen, a sektor logistike se prilagodio situaciji u Crvenom moru, tako da trenutno ima manje problema - dodao je Volrabe.

Proizvođači računara u Nemačkoj su najteže pogođeni nestašicom materijala, sa 18,2 odsto firmi koje prijavljuju probleme, slede proizvođači električne opreme 17,5 odsto, proizvođači mašina i opreme 14,4 odsto, hemijska industrija 14,5 odsto.

Nemačka je najveće probleme sa snabdevanjem zabeležila u decembru 2021. kada se na uska grla u proizvodnji žalilo 81,9 odsto kompanija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>