• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanske vlasti započele rad na zakonodavstvu za regulisanje AI: "Ograničenja su neophodna"

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zakon će sadržati i mere protiv stvaranja monopola u razvoju veštačke inteligencije

  • 0
Veštačka inteligencija, kreativnost Foto: Shutterstock.com

Vlada Velike Britanije je započela rad na stvaranju zakona koji će regulisati oblast veštačke inteligencije (AI), javlja Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na anonimne izvore.

Kako navodi britanski list, procedura je pokrenuta pošto su mnogi zabrinuti zbog potencijalne štete koju bi moglo da nanese nekontrolisano širenje AI tehnologije.

Sagovornici FT napominju da britanska vlada za sada nema jasne rokove za izradu i uvođenje novih pravila, ali ima prilično jasnu zamisao kako nova pravila treba da izgledaju.

Očekuje se da će biti uvedena određena ograničenja za kreiranje velikih jezičkih modela (LLM) na kojima su zasnovani proizvodi kao što je Čet Dži-Pi-Ti (ChatGPT) i njegovi konkurenti na tržištu.

Kompanije koje razvijaju algoritme za AI će morati da ih dostave britanskim vladinim agencijama i daju dokaze da su sprovele adekvatna bezbednosna testiranja.

Zakon će sadržati i mere protiv stvaranja monopola u razvoju veštačke inteligencije.

Britanska vlada je ranije isticala da ne želi da preterano reguliše AI pošto je navodila da bi strože mere ograničile rast cele industrije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>