• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godišnja inflacija u Crnoj Gori 5,5 odsto, cene pale samo u ugostiteljstvu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena telefonskih usluga, odeća, goriva, mesa, povrća, održavanja i popravke vozila, sredstava za održavanje domaćinstva

  • 0
Inflacija Foto: Shutterstock

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u martu su u odnosu na isti period prošle godine u proseku bile više za 5,5 odsto, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Potrošačke cene su u martu u odnosu na februar u proseku više za 0,5 odsto, javlja podgorički portal CDM.

"Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cene u grupama: telefonske i telefaks usluge, odeća, gorivo i mazivo za motorna vozila, meso, povrće, održavanje i popravka vozila, usluge u kulturi, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva", navodi se u saopštenju.

Potrošačke cene u periodu od januara do marta, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku su više za 4,7 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u martu u odnosu na prethodni mesec, zabeležen je rast u grupama: komunikacije 4,4 odsto, rekreacija i kultura 1,1 odsto, odeća i obuća i prevoz po jedan odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,5 odsto, ostala dobra i usluge 0,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,2 odsto, alkoholna pića i duvan 0,2 odsto, kao i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupi restorani i hoteli 0,6 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitno menjale.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>