• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Raste nezaposlenost u Velikoj Britaniji, Banka Engleske brine zbog mogućeg rasta inflacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je stopa nezaposlenosti porasla u februaru sa 3,9% na 4,2% što je znatno iznad očekivanog

  • 0
Nezaposlenost Foto: Shutterstock

Broj nezaposlenih u Velikoj Britaniji porastao je više nego što se očekivalo u februaru, izazivajući zabrinutost da poslodavci počinju otpuštati osoblje kao odgovor na visoke kamatne stope.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (Office of National Statistics) saopštila je da je stopa nezaposlenosti porasla na 4,2% u februaru sa 3,9%, što je znatno iznad očekivanih 4% koje su predviđali ekonomisti.

Analitičari su rekli da su visoke kamatne stope imale otrežnjujući efekat, što je dovelo do gomilanja viškova i odvratilo poslodavce od zapošljavanja radnika.

I pored porasta nezaposlenosti, redovni rast plata bez bonusa bio je veći od očekivanih 5,8% i iznosio je 6% u periodu od tri meseca do februara, što naglašava dilemu sa kojom se suočava Banka Engleske kada početi sa smanjenjem kamatnih stopa. Ukupne plate, koje uključuju bonuse, ostale su nepromenjene na nivou od 5,6%, navodi Guardian.

Jael Selfin, glavna ekonomistkinja u KPMG UK, rekla je da ukupni najnoviji podaci sugerišu da će Banka Engleske biti u mogućnosti da sprovede smanjenje kamatnih stopa tokom leta.

"Blago opuštanje rasta redovnih plata doneće neku utehu Banki Engleske koja se oslanjala na podatke o platama kao ključnom pokazatelju domaćeg inflatornog pritiska", dodala je. "Osim toga, porast stope nezaposlenosti ukazuje na manje napregnuto tržište rada. Tačno vreme prvog smanjenja kamatnih stopa biće vruća tema za monetarni odbor u narednim mesecima."

Sektor ugostiteljstva povećao je prosečnu platu radnika za 8,4%, a radnici u Londonu su obezbedili povećanje od 8,1%.

Kada se uzmu u obzir padajuća stopa inflacije, stvarne plate su rasle najbržim tempom u poslednje dve i po godine. Stvarne ukupne plate prilagođene inflaciji potrošačkih cena bile su 1,8%, dok su stvarne redovne plate porasle za 2,1% - obe su bile više u poslednji put u julu-septembru 2021. godine.

Stopa neaktivnosti, koja meri broj radno sposobnih ljudi koji su zaposleni ili aktivno traže posao, takođe je porasla u februaru jer su radnici nastavili da napuštaju tržište rada zbog lošeg zdravlja.

Zvaničnici Banke Engleske rekli su da je rastuća stopa neaktivnosti zabrinjavajuća jer smanjuje radnu snagu i tera poslodavce da plaćaju više plate, što povećava troškove i inflaciju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>