• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na Sajmu privrede u Mostaru predstavilo se 26 firmi iz Srbije: Očekuju se dobri rezultati

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razmena usluga Srbije i BiH vredna je oko 760 miliona evra, od čega je naš suficit oko 130 miliona evra

  • 0
Zapošljavanje, posao Foto: Shutterstock/G-Stock Studio

Na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru koji je počeo danas više od 100 privrednika iz Srbije očekuju dobre sastanke, nove kontakte, poslove i veći izvoz a nacionalni paviljon Srbije posetili su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri saobraćaja i trgovine Srbije Goran Vesić i Tomislav Momirović i razgovarali sa našim privrednicima, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Direktor Sektora za strateške analize usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović je rekao da se na ovom sajmu predstavlja 26 kompanija iz Srbije, poljoprivredno-prehrambenog sektora, metalske i hemijske industrije, industrije nameštaja, transporta, reciklaže, logistike, kao i projektovanja u industriji i proizvodnje agrodronova.

- Siguran sam da će naše firme ostvariti odlične kontakte, imati kvalitetne sastanke i dogovoriti nove poslove. Ovo je najveći i najznačajniji privredni sajam u BiH i na njemu učestvuje više od 20 zemalja iz regiona i EU - rekao je on.

Dodao je da će obnavljanje leta između Beograda i Mostara omogućiti mnogo bolje veze među privrednicima, turistima i građanima i podsetio da je Bosna i Hercegovina (BiH) jedan od najznačajnijih partnera Srbiji, naša druga izvozna destinacija.

Spoljnotrgovinska razmena dvaju zemalja je oko tri milijarde evra, suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra.

Razmena usluga Srbije i BiH vredna je oko 760 miliona evra, od čega je naš suficit oko 130 miliona evra.

Prvi put na sajmu u Mostaru je Agrodron tim, Asocijacija za bespilotne sisteme u privredi a suosnivač Agrodron tima Momir Alvirović je istakao da je glavni zadatak učesnika razmena znanja i iskustava.

- U današnjoj proizvodnji konkurentnost zavisi od najefikasnije i najproduktivnije proizvodnje koje mi svojim znanjem možemo da ostvarimo. U tom smislu svi imamo neka iskustva, domaćini ovde i poljoprivredni proizvođači iz regiona, ali i mi kao izlagači i ta interakcija je dragocena, da ih upoznamo sa najboljim svetskim praksama, i naučimo o njihovim izazovima - rekao je on.

Dodao je da je Agrodron do sada organizovao veoma veliki broj proizvodnih i akademskih i naučnih ogleda i razvio dosta znanja i praksi koje mogu da se primene u korist zajedničke ekonomske dobrobiti svih u regionu, ali i šire.

Velizar Perunović iz Milšped Grupe je ocenio da je veoma dobro što je ova kompanija prisutna kao izlagač na sajmu.

- Ovo je prva godina da smo izlagači, inače treća godina da smo na samom sajmu. Vrlo nam je bitno da smo prisutni, zato što je region u kome se nalazimo veoma plodonosan. Ima jako interesantnih firmi kojima možemo ponuditi našu uslugu - istakao je on.

Učešće srpskih firmi na ovoj regionalnoj sajamskoj smotri organizuju PKS i Razvojna agencija Srbije, a na sajmu u Mostaru izlažu Damar konfit, Galeb metal, Žitopromet-Mlinpek, Destilerija Porečje, Eso tron, Agrodron, Resor, Grin magnetik, Gradina cink, Adonisu, Eurocons group, Feman, DPS Klas, Metal-fleks, Pink ćevabdžinice, Mladost Leskovac, Tehnomarket, Natural system, Hrana produkt, Er Srbija, Vinarija Aleksić, Friglo, Zadruga 100 žena, MTM Sirela, Jela Jagodina i Milšped.

Na sajmu su i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog okruga, koji će sutra učestvovati na poslovnim susretima privrednika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>