• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crnogorci nezadovoljni, a "sezona bukvalno sutra": I ovog leta bez linije Bar-Bari?

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upućeni ne vide pomak bez intervencije vlasti

  • 0
Trajekt, feribot Foto: Shutterstock/Morrowind

Gotovo izvesno, i ove sezone Crna Gora neće imati direktnu vezu Bar-Bari. Iako građani priželjkuju ponovno uspostavljanje linije feribota do Barija izgledno je da se to neće uskoro desiti.

Emir Alković, sedamnaestogodišnji mladić iz Crne Gore, prošle godine je u znak protesta zbog ukidanja linije Bar-Bari sa svojim ocem, krenuo put Italije na bicikli, javio je TVCG a preneo RTCG.

- Moj tata uvek spominje da je njegov otac pre 60 godina išao brodom. Moj deda je bio na tom brodu, a trenutno ja ne mogu u 21. veku - prepričava Emir i to putovanje ali i priču koja se s kolena na koleno prenosila.

Emirov otac je danas u prilici da ponovo otvori priču oko linije Bar-Bari. Naime, Ćazim Alković od nedavno se nalazi na čelu odbora direktora Barske plovidbe. Međutim, do brzog rešenja nema prečica, smatraju u kompaniji.

- Mislim da nije realno da ove sezone imamo brod Bar-Bari. Čuli smo neke najave da će biti Bar-Ankona ali to nije sigurno. Mislim da nije jednostavno. Sezona je bukvalno sutra i ne organizuje se to tako brzo - rekao je Ćazim Alković.

Dok se traži izlaz, valjalo bi preispitati sve. Na to ukazuje novinarka Biljana Dabić koja skoro dve decenije izveštava o radu Barske plovidbe.

Na poslovnoj stazi ovog preduzeća ostali su brojni tragovi. Svedočenje novinarke kaže da su neki za ponos ali neki za Specijalno državno tužilastvo. A dok se o njima progovori brojke mogu dosta da kažu.

- Pre nekoliko decenija imala je preko 40 teretnih putničkih brodova a danas imamo svega četiri teretna broda i dug kompanije Barska plovidba prema državi Crnoj Gori iznosi preko 6 miliona evra. Mi nismo od 2016. godine do danas imali liniju Bar-Bari-Bar, bio je povratak preko Dubrovnika što je svakako bila i skuplja varijanta a sa druge strane i za neke možda neprihvatljiva. Apsolutno u ovom trenutku nažalost, ne vidim bez pomoći i podrške države Barskoj plovidbi da kupi brod, da taj projekat može ponovo zaživeti - rekla je novinarka Biljana Dabić.

Teško da će pomoć države stići uskoro jer resorno ministarstvo iskazuje spremnost ali ne pokazuje način. Bez linije Bar- Bari zatvoren je važan prozor u svet.

- Imate mogućnost, imate prozor u svet treba ga iskoristiti, treba samo prozor otvoriti i pogledati - zaključio je pomorac Željko Boljević, a preneo portal Dan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>