• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preduzetnicima stižu uplatnice od 4.800 RSD za upis u Poslovnu bazu Srbije: Šta je to i morate li da platite?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovim povodom, oglasili su se i iz Agencije za privredne registre

  • 0
intervju posao razgovor nezaposleni nezaposlenost novac pare dinari Srbija Foto: Shutterstock

Na internetu se pojavila pritužba jednog preduzetnika na račun Poslovne Baze Srbije, u kojoj se navodi da preduzetnicima stiže nalog za uplatu od 4.800 dinara, sa rokom uplate od pet dana. Kako dalje navodi, kada jednom platite, automatski potpisujete ugovor da plaćate svakog meseca i ako ne platite, dobijate tužbu na svoje ime. Ekipa Telegraf Biznisa kontaktirala je Poslovnu Bazu kako bi proverili ove informacije, budući da se iste ne nalaze na sajtu.

Kako su nam najpre rekli, članarina iznosi 4.800 dinara, ali se plaća jednom godišnje. Takođe, obaveza plaćanja članarine ne postoji, te ukoliko se članarina ne plati, poslovni subjekt će biti uklonjen iz listinga Poslovne Baze.

Preduzetnik koji je alarmirao javnost, poručio je i da ako član odustane od članarine u nekom trenutku, ne može više postati deo Poslovne Baze Srbije. Međutim, odatle tvrde drugačije.

- Moguće je ponovo se učlaniti. Nigde nikad nije rečeno da se ne može ponovo učlaniti - rekli su nam iz Poslovne Baze.

Na pitanje, šta tačno korisnici dobijaju učlanjenjem, istakli su sledeće:

- Plaćanjem članarine firme i preduzetnici dobijaju uslugu članstva na portalu poslovnabazasrbije.rs. Time su dostupni svojim potencijalnim klijentima i dobavljačima. U naš portal ulažemo velike napore u marketing kako bi što više potencijalnih klijenata tražilo izvođace putem istog. Broj posetilaca raste iz dana u dan kao i broj naših zadovoljnih klijenata. Smatramo se centralnim mestom za pretraživanje poslovnih subjekata i kontinuirano unapređujemo uslugu.

Iz Poslovne Baze Srbije navode da ne postoje "posebni uslovi" već je sve transparentno.

- Pridržavamo se standardnih uslova poslovanja. Nema nikakvih skrivenih uslova, "sitnih slova" i slično - rekli su za Telegraf Biznis.

Na ovu temu, oglasili su se i iz Agencije za privredne registre, a njihovo upozorenje prenosimo vam u celosti:

"Agenciji za privredne registre se prethodnih nedelja javilo više korisnika koji su prijavili da su primili dopis i uplatnicu na iznos od 4.800 dinara za upis u 'Poslovnu bazu'.

Tim povodom, Agencija upozorava privredne subjekte da materijal koji su primili ne potiče od APR-a.

Agencija sprovodi postupak registracije, odnosno upisa u Registar privrednih subjekata, u skladu sa zakonom, tako da privredna društva i preduzetnici imaju obavezu da budu upisani samo u zvanični registar koji vodi Agencija, dok je upis u druge baze podataka, koje vode privredna društva i ostala pravna lica u zemlji, dobrovoljan."

(Telegraf Biznis)

Video: Podsekretarka Alen na ovogodišnjeg BOLD samitu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>