• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usvojeno Rešenje na sednici Vlade: Rezervno snabdevanje strujom obavljaće EPS

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na sednici je usvojen i Zaključak o saglasnosti da se Republici Mongoliji uputi humanitarna pomoć u iznosu od 150.000 evra

  • 0
sijalica, struja, štednja Foto: Ilustracija/Shutterstock

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Rešenje o određivanju snabdevača koji će obavljati rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, kojim je određeno da taj posao obavlja Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ Beograd, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, na sednici je usvojen Zaključak o saglasnosti da se Republici Mongoliji uputi humanitarna pomoć u iznosu od 150.000 evra, usled teških snežnih padavina i ekstremno niskih temperatura koje su zahvatile tu zemlju.

"Brojne porodice koje se bave stočarstvom u Mongoliji, gde je ova grana poljoprivrede jedna od ključnih sektora ekonomije, našle su se u teškoj materijalnoj i egzistencijalnoj situaciji usled obilnih padavina i niskih temperatura koje su dovele do zamrzavanja tla i otežavanja ili čak onemogućavanja ishrane stoke, a zbog čega je, prema procenama Crvenog krsta Mongolije, katastrofom pogođeno oko 50 odsto ukupnog stanovništva", dodaje se.

Takođe, na sednici je doneto i više odluka o utvrđivanju za kulturno dobro određenih prostorno kulturno-istorijskih celina.

"Među njima je Odluka o utvrđivanju vodenica na Gornjodušničkoj reci za prostorno kulturno-istorijsku celinu. Vodenice Jankovska, Sopotnička, Čolakovska, Golubovska, Bela, Ljotinska i Džakljina (Mihajlovska), od kojih su dve u funkciji, predstavljaju značajan kompleks i jedan je od retko očuvanih tog tipa u Srbiji, a nalaze se u ataru sela Gornji Dušnik i Donji Dušnik u Gornjem Zaplanju i pripadaju zaštićenom području Specijalnog rezervata prirode Suva planina.

Ovo nepokretno kulturno dobro, pored ambijentalnih i urbanističkih vrednosti, poseduje i vrednosti značajnog primera narodnog rraditeljskog nasleđa koji se ogleda u različitim oblicima gradnje, ali i namene brojnih objekata na ovom prosotru koji su nastajali u rasponu od jednog veka", stoji u saopštenju.

Kako je navedno, usvojena je i Odluka o utvrđivanju centra Perleza za prostorno kulturno-istorijsku celinu s obzirom na urbanističke, arhitektonske, istorijsko-umetničke, etnološke i kulturno-istorijske vrednosti, kao i zbog izvornosti objekata, očuvanosti njihovih gabarita, mase i materijala, uz ambijentalnu vrednost ovog ruralnog pejzaža i starosti građevina podizanih u periodu od 70-ih godina 18. do druge polovine 20. veka.

Takođe, Ulica Braće Radić u Subotici proglašena je za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>