• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podsticaji regionalnog razvoja u Srbiji lane 282,6 milijardi dinara

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

22,5 odsto više nego prethodne godine

  • 0
Srbija grafikon rasta porast napredak ekonomija biznis Foto-montaža: Pixabay, Shutterstock

Ukupni podsticaji regionalnog razvoja u Srbiji lane su iznosili 282,6 milijardi dinara, što je za 22,5 odsto više nego prethodne godine, navodi se u mapi registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR) koju je objavila Agencija za privredne registre.

Ogromna većina ovih sredstava, preciznije 262,4 milijarde ili 92,8 odsto, su bespovratna sredstva, od čega je za bespovratne subvencije opredeljeno 114,8 milijardi.

U poređenju sa prethodnom godinom, bespovratna sredstva su uvećana za 30,7 odsto.

Najveći deo podsticaja usmeren je privredi i to privrednim društvima i preduzetnicima 127,8 milijardi, što je 45,2 odsto, institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke 55,3 milijardi dinara, 19,5 odsto i poljoprivrednim gazdinstvima 48 milijardi, što je 17,0 odsto sredstava.

U odnosu na prethodnu godinu, znatno su povećani iznosi koji su dati poljoprivrednim gazdinstvima, oko dva i po puta i jedinicama lokalne samouprave, oko 1,5 puta.

Prema nameni ulaganja, 242,2 milijardi je usmereno u saobraćajnu infrastrukturu, zatim u obrazovanje, nauku, kulturu i sport, 51,4 milijarde, za podsticanje poljoprivrede, 49,6 milijardi, za podsticanje proizvodnje, 35,3 milijarde, za podsticanje naučno-istraživačkog rada, istraživanja i razvoja, 23,1 milijradu a u komunalnu infrastrukturu 14,3 milijarde dinara.

Ulaganje u ove oblasti povećano je za 28,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Mapa, kako su istakli iz APR-a, sadrži podatke o dostignutom stepenu razvijenosti svih opština u Srbiji i predstavlja posebno koristan izvor informacija za potencijalne investitore i subjekte regionalnog razvoja u Srbiji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>