• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali se sastao sa potpredsednicom Svetske banke, očekuju ga i sastanci sa investitorima

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetska banka očekuje dalji pad inflacije u Srbiji i da će ona na kraju godine iznositi 3,7 odsto

  • 0
SNS sednica Siniša Mali Foto: Tanjug/Marko Đoković

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani.

Ministar Mali će, u okviru učešća na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke, prisustvovati danas i investitorskom sastanku sa najvećim američkim i međunaronim investitorima, kojima će predstaviti Srbiju kao destinaciju za ulaganje.

Mali će se kasnije u Vašingtonu sastati i sa predstavnicima renomirane agencije za kreditni rejting "Moodys".

Svetska banka je ovog meseca povećala prognozu privrednog rasta Srbije za ovu godinu sa 3,0 na 3,5 odsto, rečeno je na predstavljanju izveštaja Svetske banke: "Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan".

Za Srbiju su poboljšane projekcije za 2024. godinu na 3,5 odsto, jer su se povećale i investicije i rast u svim sektorima.

Svetska banka je u oktobarskom izveštaju prognozirala da će se ekonomski rast Srbije ubrzati sa dva odsto u 2023. na tri odsto u 2024. godini, kao i na 3,8 odsto u 2025. godini.

Svetska banka očekuje dalji pad inflacije u Srbiji i da će ona na kraju godine iznositi 3,7 odsto.

Na Zapadnom Balkanu, prema Svetskoj banci, očekuje se rast ekonomske aktivnosti od 3,2 odsto i ubrzanje rasta na 3,5 odsto u 2025. godini.

U izveštaju se navodi da će region Zapadnog Balkana ponovo dostići prosečne stope rasta zabeležene pre izbijanja pandemije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>