• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad pčele pošalju SMS: Emir je u ovoj vagi spojio svoje dve ljubavi, elektroniku i pčelarstvo

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"To je digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka i obaveštava vlasnika putem sms poruke, što se pokazalo korisno naročito pčelarima čiji su pčelinjaci udaljeni", kaže Emir

  • 0
Emir Hašimbegović Prijepolje pčele vaga Foto-montaža: RINA

Emir Hašimbegović iz Prijepolja, inače elektroinženjer po struci, na jedinstven način spojio je svoje dve velike ljubavi – elektroniku i pčelarstvo. Na prvi pogled zvuče potpuno nespojivo, ali ipak imaju svoju vezu. Prijepoljac je po uzoru na patente sa zapada konstruisao gsm-sms vagu koja meri prinos meda koji pčela unosi u košnicu.

- To je digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka i obaveštava vlasnika putem sms poruke, što se pokazalo izuzetno korisnim naročito pčelarima čiji su pčelinjaci udaljeni tokom sezone - rekao je Emir za RINU.

Hašimbegović se tek od skora bavi pčelarstvom. Znao je da postoje takve vage, ali želeo je da konstruiše sam svoj proizvod koji će odgovoriti potrebama jednog pčelara. Njegova gsm-sms vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku – okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni donos meda.

- U njoj ima modul za slanje sms poruke. On prati stanje meda u košnici, a zatim u određenom vremenskom periodu obaveštava svog vlasnika. Mnogi pčelari drže svoje pčele u udaljenim mestima što često predstavlja dodatni napor da ih obilaze. Ova vaga omogućava da budete udaljeni i na stotine kilometara od košnica, a da u svakom trenutku znate šta se u njima dešava – kaže Emir Hašimbegović.

Nakon što je jednu vagu konstruisao za svoje potrebe, Emiru su se javile i kolege pčelari za koje je on takođe konstruisao gsm-sms vagu, a ovaj svoj patent namereva i da prodaje svima kojima je potrebno.

- Uz kupovinu, koja je moguća na rate, dobijate i garanciju i održavanje ovog unikatnog "made in’ Prijepolje" prozivoda - zaključuje Emir kroz osmeh.

Inače, Hašimbegović je ranije, četiri godine, bio na funkciji predsednika opštine Prijepolje.

(Telegraf.rs)

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>