• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

NBS: Međunarodni ulagači poručuju da smatraju da Srbija ima investicioni rang

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Guvernerka Tabaković je konstatovala da je interesovanje investitora za ulaganje u Srbiju veće nego ikada

  • 0
NBS BDP PROGNOZA Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Glavna tema sastanaka sa velikim brojem međunaronih investitora koje je delegacija Srbije, osim sastanka sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda, imala tokom boravka u SAD bilo je nedavno poboljšanje izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije na investicioni nivo od rejting agencije Standard and Poor's, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Iz centralne banke su naveli da su investitori jednoglasni u očekivanju da u narednom periodu našoj državi bude dodeljen nivo rejtinga na kome Srbiju poslednjih godina već vrednuju tržišni učesnici.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je izjavila da investitori očekuju da je poboljšanje izgleda samo prvi korak ka dostizanju investicionog ranga kreditnog rejtinga.

- To govori o tome da kredibilno i odgovorno unapređujemo našu ekonomiju u korist građana i privrede - istakla je ona.

Na sastancima se razgovaralo i o monetarnim kretanjima, inflaciji, stabilnosti deviznog kursa, opštem finansijskom sistemu i očekivanjima o daljem kretanju kamatnih stopa.

Istaknuto je da će Narodna banka u donošenju svojih odluka analizirati kretanja i u međunarodnom okruženju, ali pre svega domaće makroekonomske i finansijske pokazatelje, kretanje inflacije i specifičnosti naše ekonomije, kao i da će nastaviti da vodi odgovornu i opreznu monetarnu politiku, koja obezbeđuje kontinuitet i u stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i u predvidivosti poslovnog okruženja.

Učesnici sastanaka posebno su se osvrnuli na dinarizaciju, koju vrednuju i rejting agencije pa je ukazano da je napredak primetan u najvećem broju pokazatelja dinarizacije, da raste učešće dinarskih depozita u ukupnim depozitima i stanovništva i privrede.

Istaknuto je da posebno ohrabrujući signal daje dinamičan rast dinarske štednje od gotovo preko 45 odsto u prethodnih godinu dana, kao i činjenica da je ona premašila 150 milijardi dinara.

Ocenjeno je da Narodna banka Srbije svojim merama i aktivnostima predano radi na daljem povećanju stepena dinarizacije i da će to biti jedan od strateških ciljeva i u narednom periodu, čime će se dodatno povećati opseg efikasne transmisije domaće monetarne politike.

Iz NBS su naveli da poruke koje su slali ugledni međunarodni ulagači posebno raduju, jer je iz njih jasno da pružaju podršku dosadašnjim ekonomskim politikama koje sprovodi Srbija.

Tako su predstavnici jednog velikog investicionog fonda rekli da je put ka investicionom rangu samo pitanje vremena te da je Srbija jedno od tri ključna tržišta koja trenutno prate.

Iz druge finansijske institucije su pak istakli da je retko videti primer zemlje u kojoj se beleže poboljšanja, a da pritom postoji i konzistentnost u snažnim ekonomskim politikama.

Na sastancima sa investitorima otvoren je i niz drugih tema iz oblasti javnih finansija, njihove održivosti, opadajućeg učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, rekordnim nivoima stranih direktnih investicija, deviznih rezervi i rezervi zlata, projekta „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027”, planova finansiranja, energetske tranzicije, veštačke inteligencije i mnogo drugih tema na kojima su predstavnici globalne investicione javnosti odali priznanje Republici Srbiji.

Tabakovićeva je konstatovala da je interesovanje investitora za ulaganje u Srbiju veće nego ikada, kao i broj sastanaka koje je delegacija imala tokom boravka u SAD.

- Srbija je sada već jasna destinacija na globalnoj investicionoj mapi, a sticanjem očekivanog investicionog ranga dobićemo i punu potvrdu da smo zemlja s visokom izvesnošću za ulaganje. Put do toga nije lak, posebno izazovan tokom prethodne četiri godine prožete svetskim krizama i neizvesnošću, ali je zato ovakvo uvažavanje Srbije od međunarodne investicione javnosti još značajnije - rekla je ona.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>