• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mali: "Uložićemo oko 18 milijardi evra u više od 300 projekata širom Srbije"

V. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Gradićemo i obnavljati škole, auto-puteve, brze pruge, saobraćajnice, BIO4 kampus, zdravstvene ustanove, poručio je ministar

  • 0
Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027 Siniša Mali Foto: Tanjug/Marko Đoković

Širom Srbije će do 2027. godine biti uloženo oko 18 milijardi evra u više od 300 projekata, u okviru programa "Skok u budućnost – Srbija 2027", a, između ostalog, gradićemo i obnavljati škole, zdravstvene ustanove, auto-puteve, saobraćajnice, brze pruge, BIO4 kampus, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Mali je, gostujući na televiziji, naveo da je to mnogo širi program od samog Ekspo projekta, koji će obuhvatiti investiciju od oko 1,2 milijarde evra, i to za izgradnju novog grada u Surčinu koji će, kako je rekao, sadržati stambeni kompleks, Akvatik centar, Nacionalni stadion, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

- Gradićemo i obnavljati škole, auto-puteve, brze pruge, saobraćajnice, BIO4 kampus, zdravstvene ustanove. Prezentacija koju je držao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je predstavljao projekat "Skok u budućnost – Srbija 2027" sve to obuhvata. Nama je Ekspo kišobran, povod da investiramo više u celu Srbiju i sve ono što treba da digne standard građana Srbije - rekao je Mali, i podvukao da su potpuno neistinite tvrdnje da će Ekspo koštati 18 milijardi evra.

Siniša Mali se osvrnuo i na nedavnu radnu posetu Vašingtonu, gde je prisustvovao Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke.

Kako je naveo, u narednih pet do deset godina najveći problem svetske ekonomije biće usporavanje rasta, ali, Srbija beleži ekonomski rast i u takvim uslovima, i mi ćemo nastaviti reforme i za to ćemo imamo podršku MMF-a i u naredne dve godine.

- Postojeći aranžman sa MMF-om ističe krajem ove godine. U Vašingtonu je dogovoreno da se produži za još dve godine kako bismo nastavili reformski proces koji smo započeli pre 12 godina u Srbiji. Mi smo svetla tačka, rekli su nam čelni ljudi te institucije - naveo je Mali.

On je poručio da je u ovim kriznim godinama, u svetskim nestabilnostima koje traju od početka pandemije 2020. godine, a nastavile su se poremećajima u lancu snabdevanja, energetskom krizom, konfliktima u Ukrajini i Gazi, najvažnije očuvati rast ekonomije, jer i mnogo razvijenije zemlje beleže „usporavanje“.

Ističući da bez rasta zemlje stagniraju, Mali je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da srpska ekonomija raste, i to 2,5 odsto prošle godine, te da beleži i ubrzanje budući da je u poslednjem kvartalu prošle godine rast BDP-a iznosio 3,8 odsto, u februaru ove godine 5,9 odsto.

- Ove godine ćemo premašiti i projektovanu stopu rasta od 3,5 odsto. Srbija je danas drugačija zemlja, rast nam je baziran na rastu svih grana što pokazuje činjenica da skokove beležimo i u poljoprivredi, industriji, prehrambenoj industirji, turizmu, građevinarstvu. Sve raste - rekao je Mali.

On je naglasio da je Srbija u projektima i investiranju pronašla svoje izvore rasta.

Sve to nam, kako je rekao, omogućava da kroz projekte koje ćemo realizovati u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", dostignemo prosek plata od 1.400 evra, penzija i minimalne zarade od po 650 evra 2027. godine.

- To je veliki pomak za samo 15 godina, u odnosu na 2012. kada smo bili na ivici bankrota - poručio je ministar finansija.

Mali je dodao i da je tokom nedavne posete Vašingtonu istaknuto i da je svetski javni dug porastao sa 84 na 93 odsto BDP-a, pri čemu je prosečna zaduženost evrozone oko 89 odsto, dok Srbija beleži stopu javnog duga od 46,7 odsto.

- I sve to uprkos velikoj pomoći države građanima i privredi i svim investicijama koje sprovodimo - rekao je Mali.

Ministar je naveo i da je svako obećanje koje je dato i ispunjeno, te da će tako biti i u narednom periodu.

- Dobili smo većinsko poverenje građana, imamo konkretne planove za Srbiju i Beograd - poručio je, i dodao da Srbija neće propustiti da iskoristi Ekspo kao najveću razvojnu šansu koja nam se ukazala.

Kako je rekao, to je važno zbog daljeg razvoja, i još dobrih rezultata poput smanjenja nezaposlenosti, gde smo od toga da je 2012. godine svaki četvrti građanin bio bez posla, došli do rekordno niske nezaposlenosti od 9,1 odsto.

- Sačuvali smo fabrike, radna mesta, beležimo rekordan nivo stranih direktnih investicija od 4,5 milijarde evra, kurs nam je stabilan, devizne rezerve rekordne, imamo oko četiri milijarde evra na računu u ovom trenutku. Sve to znači stabilnost - istakao je Mali.

On je naveo da očekuje i formalnu potvrdu srpskog ekonomskog napretka kroz dobijanje investicionog rejtinga od svetskih rejting agencija, što će značiti da je srpska ekonomija zdrava, da je u rangu razvijenih ekonomija, da na pravi način vodimo ekonomsku politiku i da nam je pesprektiva dobra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>