• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvršni direktor poznate banke zabrinut za budućnost slobodnog sveta

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dajmon je poručio da je trenutna geopolitčka situacija daleko važnija nego trenutno stanje ekonomije

  • 1
džejmi dajmon Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

"Trenutna geopolitička situacija je verovatno najkomplikovanija i najopasnija od Drugog svetskog rata", poručio je izvršni direktor banke Džej Pi Morgan Džejmi Dajmon, koji je zabrinut za budućnost slobodnog sveta.

Dajmon je ukazao na rat u Ukrajini, gde je „300.000 ruskih vojnika napalo demokratsku naciju na granici NATO-a i zapretilo nuklearnom ucenom“, kao primer globalne klime bez presedana.

- Takođe imate terorističku aktivnost u Izraelu, koji je sada malo bure baruta na Bliskom istoku - dodao je on.

Svi ovi sukobi, kako kaže, utiču na "naftu, gas, trgovinu i vojne odnose". Povrh toga, rekao je on, odnosi SAD i Kine postali su još složeniji zbog njihovih različitih stavova o ratu u Ukrajini.

Dajmon je poručio juče da je štaviše iznenađen što se stvari nisu dodatno pogoršale po pitanju cena nafte i gasa prenosi CNN.

Nedavno povećanje cena gasa se preokreće jer strahovi na Bliskom istoku postepeno opadaju. Nacionalni prosek za galon regularnog pao je za peni na 3,66 dolara po galonu u sredu, prema AAA. To je i dalje 13 centi više nego pre mesec dana, ali je ravnomerno u odnosu na pre godinu dana.

- Nije potrebno mnogo da se cene nafte i gasa vrate na 120 dolara - poručio je on. Dajmon je rekao da američka nafta trenutno košta oko 83 dolara po barelu.

Ali trenutna geopolitička situacija je kako kaže Dajmon, daleko važnija nego trenutno stanje ekonomije.

Ako Rusija pobedi u Ukrajini, rekao je Dajmon, NATO će biće na testu.

- To je zaista opasno - rekao je.

Ovo nije prvi put da Dajmon upozorava da je svet na ivici masovnog prestrojavanja. U svom godišnjem pismu akcionarima ranije ovog meseca, Dajmon je alarmirao, upozoravajući da bi geopolitičke brige trebalo da budu pre svih ekonomskih.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    25. april 2024 | 14:31

    Bankar zabrinut za obicnog coveka? Ajte molim vas....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>