• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pa ne mora baš sve u njihov džep? Brazil, Nemačka, Španija i Južna Afrika traže porez od 2% za milijardere

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rasprava zemalja Grupe 20 po ovom pitanju zakazana je za jun

  • 0
Novac, pare, dolar Foto: Shutterstock

Četiri zemlje Grupe 20 najvećih ekonomija sveta - Brazil, Nemačka, Španija i Južna Afrika, potpisale su predlog za uvođenje poreza od najmanje dva odsto za 3.000 milijardera u svetu kojim bi se obezbedile 292 milijarde evra za borbu protiv siromaštva i klimatske krize.

Ministri iz pomenutih država ističu da bi uvođenje poreza milijarderima smanjilo globalnu nejednakost i pomoglo svetu da se izbori sa šokovima pandemije, klimatske krize i vojnih sukoba u Evropi i na Bliskom istoku, prenosi Gardijan.

- Vreme je da se međunarodna zajednica ozbiljno pozabavi nejednakošću i finansiranjem globalnih javnih dobara - naglašavaju ministri.

Oni pozivaju da se više zemalja pridruži njihovoj kampanji i dodaju da bi godišnji porez na imovinu milijardera bio dovoljan da pokrije svu globalnu štetu koja je u 2023. nastala zbog ekstremnih vremenskih prilika.

Zemlje Grupe 20 će raspravljati o ovom planu u junu.

Francuska je signalizirala da će podržati plan, a predsedavajući Grupe 20, Brazil, je ohrabren time što se Sjedinjene Američke Države ne protive ovoj ideji.

- Milijaderi imaju najnižu efektivnu poresku stopu od bilo koje druge društvene grupe. Mislim da to niko ne podržava - navodi francuski ekonomista Danijel Zikmo.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>