• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Objavljen kalendar poreskih obaveza firmi za maj 2024. godine: Evo šta prvo dolazi na naplatu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poreska uprava saopštava da se rok za obaveze koje dospevaju na neradni dan pomera na prvi radni dan, izuzev roka za plaćanje akcize obračunate za period od 1. do 15. dana u mesecu

  • 0
Poreska Uprava, Novi kontrolni centar Foto: Nikola Tomić

Poreska uprava objavila je danas kalendar poreskih obaveza firmi za maj. Prema kalendaru, 7. maja ističe rok za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike, kao i drugih zabavnih programa u aprilu, kao i rok za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom na obrascu i uplate sredstava.

U saopštenju Poreske uprave se navodi da 10. maja ističe rok za podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja i za plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za mesec april, kao i za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost (PDV) i plaćanje PDV-a za april iz člana 10. Zakona o PDV.

Rok za plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za april, kao i za podnošenje poreske prijave za utvđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu, i za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za april ističe 15. maja.

Istog datuma ističe i rok za plaćanje doprinosa za samostalne umetnike i poljoprivrednike za drugo tromesečje 2024. godine, kao i za podnošenje poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, kao i za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za mesec april.

Rok za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost za april ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvu ističe 15. maja, kao i rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za april.

U saopštenju Poreske uprave se takođe navodi da rok za plaćanje obračunske akcize za period od 16. do 30. aprila ističe 15. maja, kao i za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za april, ali i podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za april.

Rok za podnošenje poreske prijave i za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa za neisplaćene zarade za april ističe 31. maja, kao i za plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. maja.

Poreska uprava saopštava da se rok za obaveze koje dospevaju na neradni dan pomera na prvi radni dan, izuzev roka za plaćanje akcize obračunate za period od 1. do 15. dana u mesecu, koji se pomera na poslednji radni dan u tom mesecu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>