Vreme čitanja: oko 2 min.
Koliko košta pečenje u Republici Srpskoj? Inspekcije krenule da proveravaju pečenjare, ovo je savet za sve
Vreme čitanja: oko 2 min.
Vlasnici pečenjara apeluju na građane da kupuju samo u ovlašćenim objektima. Jedino tako mogu biti sigurni da je meso koje se nalazi na trpezi pregledano, bezbedno i zdravo
Praznična cena prasadi u Republici Srpskoj ide i do 6 evra po kilogramu (oko 12 konvertibilnih maraka) i to sve zbog manjka svinja na tržištu. Prisutnost afričke svinjske kuge primorala je farmere da veliki deo svinja eutanazuje, a uzgajivači glavnog krivca vide u onima koji nisu ispoštovali biosigurnosne mere propisane od strane resornog ministarstva. To su većinom oni koji posluju u sivoj zoni i drže životinje, klaonice i pečenjare "na divlje", piše atvbl.rs.
"Jednostavno imaju osećaj da će to zaobići njih, da ne treba da se pridržavaju mnogih mera i isto tako klanice i pečenjare na divlje što rade, bacaju svuda iznutrice, ne vode računa ni o krvi ni o sluzi. To može ukoliko se svi uozbiljimo i počnemo da prijavljujemo one koji to rade nelegalno", kaže Mišo Maljičić, predsednik Udruženja svinjara Republike Srpske.
Vlasnici pečenjara apeluju na građane da kupuju samo u ovlašćenim objektima. Jedino tako mogu biti sigurni da je meso koje se nalazi na trpezi pregledano, bezbedno i zdravo.
"Garantujem da tu meso mora biti ispravno, pregledano sanitarno higijenski i sve ostalo, znači imamo svu kompletnu dokumentaciju koja prati od same kupovine tog praseta, do isporuke u svadbeni salon, ugostiteljski objekat i sve ostalo", kaže Dalibor Kotur, vlasnik pečenjare "Kotur" Gradiška.
Da se onima koji posluju u sivoj zoni mora stati u kraj, saglasno je i resorno Ministarstvo. Pojačan je rad inspekcijskih kontrola na terenu.
"Mi smo pre 20 dana krenuli intenzivno sa tim aktivnostima, upravo zato što nam nadolaze naši predstojeći praznici, veliki vaskršnji praznik i upravo smo svesni da je u tom periodu pojačan promet životinja, zato se stavlja akcenat upravo na to, u smislu da,ali pod određenim uslovima, da su te životinje obeležene, da poseduju uverenja o zdravstvenom stanju životinja i da su pod nadzorom veterinarske službe", kaže Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Svi objekti u kojima se životinje obrađuju i peku moraju biti u sistemu. Oni koji ne poštuju mere dobiće prekršajni nalog, ali i kazne.
(Telegraf.rs)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
A
Šta nas interesuje koliko košta pečenje u stranoj državi,BiH,gledaj svoju državu i cene u njoj,i od čega živiš.
Podelite komentar