• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đedović Handanović: Struja i gas za privredu pojeftinjuju, građanima ostaju iste cene

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojeftinjenje energenata za privredu pozitivno će se odraziti i na cene proizvoda i usluga

  • 0
Ministarka Dubravka Đedović Handanović Foto: Emilija Jovanović/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će cene energenata za privredu biti smanjenje i to gasa za oko 15 odsto, a struje za oko 20 procenata, dok će cene za građane ostati iste.

Ona je u Jutarnjem dnevniku RTS-a istakla da se nada da će se pojeftinjenje energenata za privredu pozitivno odraziti i na cene proizvoda i usluga.

Što se domaćinstava tiče, dodala je da su završeni popusti za racionalnu potrošnju koje su ona imala tokom grejne sezone i napomenula da je jedna četvrtina domaćinstava ostvarila maksimalno pravo na smanjenje računa od čak 40 odsto.

Prema njenim rečima to je Elektroprivredu Srbije koštalo 80 miliona evra.

- Nastavljamo sa popustima za najugroženije i apelujemo na sve primaoce socijalne pomoći, dečjeg dodatka, pomoći za negu drugog lica da se prijave u svojim opštinama. Samo jedan papir je dovoljan da bi ostvarili popust. Novina koju smo uveli jeste da penzioneri koji primaju minimalne penzije dobijaju popust od 1.000 dinara i nastavićemo da im pomažemo - rekla je ministarka.

Nastaviće se i sa ulaganjem u infrastrukturu kako bi se stvorili uslovi da što više građana može da se priključi na struju i gas.

Kada je reč o pametnim brojilima navela je da je do sada ugrađeno 170.000 pametnih brojila a da je cilj da za par meseci imamo 400.000.

To je samo prva faza a u drugoj bi trebalo da bude još toliko.

Osvrćući se na prošlonedeljno puštanje u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE Nikola Tesla A, Đedović Handanović je rekla da će sledeće godine oko 90 odsto naših termoelektrana, kada je ekologija u pitanju raditi po standardima Evropske unije i naših zakona a da će građani biti bezbedni što se tiče emisije štetnih gasova iz naših termoelektrana, dok će proizvodnja ostati standardna.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>