• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaradio milijarde osmislivši krstarenje bez dece: Ovaj biznis model doneo mu je neslućeno bogatstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da će, izlaskom akcija na tržište, njegovo bogatstvo da poraste na 5 milijardi dolara

  • 0
Viking kruzer Foto: Shutterstock/Pit Stock

Norvežanin Torstin Hagen je osnovao svoju liniju za krstarenje sa nekoliko jednostavnih principa na umu. Među njima: fokus na bogate i intelektualno radoznale, bez škrtarenja i bez dece.

Skoro tri decenije kasnije, njegov Viking Holdings Ltd. je među najvećim svetskim operaterima za luksuzna krstarenja, a Hagenovo bogatstvo će premašiti 5 milijardi dolara kako kompanija završi svoju inicijalnu javnu ponudu u Njujorku.

Kompanija Viking je sakupila 1,54 milijarde dolara od prodaje prekomerno prijavljenih akcija, pokazujući da su investitori spremni da ulože novac u sektor koji je desetkovan pandemijom i koji se sada oporavlja.

Akcije po ceni blizu vrha tržišnog raspona, prema regulatornom podnesku, procenjujući kompaniju na oko 10,4 milijarde dolara. Hagen kontroliše otprilike polovinu akcija, što ga čini drugom najbogatijom osobom u industriji posle predsednika Carnival Corp. Mikija Arisona, prema Blumbergovom Indeksu Milijardera, a prenosi Jahu Fajnens.

Izlazak na tržište takođe označava vrhunac poduhvata koji je, prema Hagenovim rečima, započeo sa "dva momka sa dva mobilna telefona i četiri rečna broda" koji su nastojali da pridobiju kupce koji su tražili "više od odmora". Kao što je 81-godišnji izvršni direktor često govorio novinarima: Viking krstarenja su za osobu koja razmišlja, a ne za osobu koja pije.

Kompanija se u početku fokusirala na krstarenja evropskim rekama pre nego što se proširila na putovanja okeanom i specijalne ekspedicije na mesta kao što su Antarktik i Velika jezera SAD. Sa sedištem na Bermudima, Viking danas upravlja sa 92 plovila i zapošljava više od 10.000 ljudi.

CIljna grupa korisnika usluga su bogati govornici engleskog jezika od 55 ili više godina, koji imaju vremena i novca da istraže svet. Prema izjavi o registraciji kompanije, prošle godine je 90 odsto klijenata dolazilo iz Severne Amerike. Podaci Federalnih rezervi pokazuju da u SAD, populacija od 55 i više godina drži oko tri četvrtine bogatstva domaćinstva u zemlji.

U pismu akcionarima uključenom u izjavu o registraciji, Hagen je istakao da kompanija vidi veliki potencijal rasta među potrošačima u Kini i drugde širom Azije. To bi išlo dalje od "China Outbound", ponude krstarenja u Evropi sa punom ekipom govornika mandarinskog jezika, koju je Viking lansirao 2016. godine.  Firma takođe istražuje safarije i kopnene ture.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>