• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gazprom beleži prvi godišnji gubitak u poslednjih 20 godina

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prihodi, koji su juče saopšteni, naglašavaju dramatičan pad Gazproma, jedne od najmoćnijih ruskih kompanija

  • 0
gasprom Foto: Shutterstock

Gasni gigant Gazprom pao je na neto gubitak od 6,9 milijardi dolara tokom prošle godine, što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, dok je prodaja ka Evropi naglo pala nakon rata Rusije u Ukrajini.

Prihodi, koji su juče saopšteni, naglašavaju dramatičan pad Gazproma, jedne od najmoćnijih ruskih kompanija.

Analitičari su očekivali neto dobitak od 447 milijardi rubalja (4,9 milijardi dolara) u 2023.godini, prema pisanju Interfax agencije. Kompanija je ostvarila neto profit od 13,1 milijardi dolara u 2022. godini, inače u godini kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu piše CNN.

Poslednja kriza 1998. godine

Prema analizi Rojtersa, to je prvi godišnji gubitak Gazproma od kasnih 1990-ih ili ranih 2000-ih, oko vremena kada je Aleksej Miler, saveznik predsednika Vladimira Putina, preuzeo kompaniju 2001. godine.

Kompanija, koja sada ima sedište u Sankt Peterburgu, pretrpela je velike gubitke kasnih 1990-ih godina nakon što je stekla spoljni dug u stranoj valuti, zbog finansijske krize 1998. godine.

Izvoz ruskog gasa u Evropu, nekada primarno tržište izvoza, znatno je opao uglavnom zbog političkih posledica konflikta u Ukrajini. Gazprom, koji ima monopol u transportu gasa u inostranstvo i ima naftnu jedinicu, takođe je bio najviše izložen metama obimnih zapadnih sankcija.

Prema proračunima agencije, isporuke prirodnog gasa kompanije u Evropu pale su za 55,6% na 28,3 milijarde kubnih metara prošle godine.

Gazprom nije objavio svoju statistiku izvoza od početka 2023. godine.

EBITDA najgora u poslednje 22 godine

Osnovna dobit kompanije, ili zarada pre kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije poznata kao EBITDA, pala je na 618,38 milijardi rubalja (6,7 milijardi dolara) prošle godine sa 2,79 biliona rubalja (30,4 milijardi dolara) u 2022. godini, prema Rojtersovim proračunima.

EBITDA je bila najgora u poslednjih 22 godine, rekao je Ronald Smit iz moskovskog brokera BCS Global Markets.

(Telegraf Biznis)

Video: Kada se spoje snovi i vizija nastaju velike stvari: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>