• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voren Bafet spomenuo Čarlija Mangera: Nazvao ga genijem Berkšira, a onda pričao o budućnosti imperije

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dugogodišnji Bafetov prijatelj i partner preminuo je 2023. u 99. godini

  • 0
Čarli Manger Charlie Munger Voren Bafet Warren Buffett Foto: Profimedia/AFP/Johannes EISELE

Na godišnjem sastanku Berkšir Hataveja, Voren Bafet je spomenuo svog višedecenijskog prijatelja i poslovnog partnera Čarlija Mangera, govorio o nasledstvu nad imperijom i najavio nove investicije.

Greg Abel (61), Bafetov naslednik, a koji je na mestu izvršnog direktora od 2021. godine, sedeo je na sceni sa Bafetom.

O čemu je bilo reči?

O nasleđu

- Zaista ne radim mnogo i ne radim na istom nivou efikasnosti koji bih imao pre trideset ili četrdeset godina... kada imate nekoga kao što su Greg (Abel) i Ajit (Jain), zašto se zadovoljiti sa mnom? - poručio je Bafet, a prenosi Rojters.

- Broj poziva koje dobijam od menadžera je u suštini užasno blizu nule i Greg se bavi tim. Ne znam baš kako to radi, ali imamo pravu osobu, mogu vam to reći - nastavio je osnivač Berkšir Hataveja.

O Čarliju Mangeru

Bafet je svom prijatelju dao titulu najvećeg: arhitekte današnjeg Berkšira.

- Arhitekta je osoba koja sanja i projektuje, i na kraju nadgleda izgradnju velikih građevina. Stolari i dabrovi, to sam ja, su potrebni, ali arhitekta je genije Berkšira.

- Čarli, za sve godine koliko smo radili zajedno, ne samo da me nikada nije lagao, nego čak nije ni oblikovao stvari tako da je govorio pola laži ili četvrtine laži da bi nekako složio špil u pravcu u kom je želeo da ide  - poručio je.

Mogućnosti Berkšira

- Mi smo se obavezali u Japanu… pre pet godina i to je bilo jednostavno… izuzetno ubedljivo… ali nećete naći da ulažemo mnogo van Sjedinjenih Država -  poručio je Bafet i najavio potencijalnu investiciju.

- Bićemo američki orijentisani. Ako uradimo nešto zaista veliko, vrlo je verovatno da će to biti u Sjedinjenim Državama. Cilj Berkšira … je da poveća operativnu zaradu i smanji deonice. To je tako jednostavno za opisati, nije baš tako jednostavno da se izvede, ali to je ono što pokušavamo da uradimo.

- Mi posedujemo American Ekpress koji je divan posao, posedujemo Coca Colu koja je divan posao i posedujemo Apple koji je još bolji posao - zaključio je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>