• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stanić: Kina je drugi spoljnotrgovinski partner Srbije, važno da smanjimo deficit

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prošlogodišnja spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine iznosila 5,6 milijardi evra

  • 0
Bojan Stanić Foto: Boban Ristić

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji je još jedan korak u razvoju strateškog partnerstva između dve zemlje, ocenio je danas pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić i dodao da će se osim političkih tema razgovarati i o ekonomskim, a pre svega o primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini, brojnim poslovima koje kineske firme rade u našoj zemlji.

On je za Tanjug rekao da je prošlogodišnja spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine iznosila 5,6 milijardi evra, pri čemu je naš izvoz iznosio 1,1 milijardu evra a uvoz 4,5 milijardi, što znači da je Srbija u deficitu od 3,4 milijarde evra.

- Kada pogledate poslednjih desetak godina, posebno poslednjih pet, trend razmene je zaista ekspanzivnog rasta i vidi se da Kina postaje jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i ona je sada praktično drugi partner, odmah iza Nemačke - rekao je on.

Govoreći o tome šta Srbija izvozi u Kinu, a šta iz nje uvozi, naveo je da Srbija u Kinu uglavnom izvozi sirovine, i to industrijske metale kao što su bakar i čelik, kao i drvnu građu, dok iz Kine, kao svetske fabrike, uvozimo različite proizvode, koji često spadaju u kategoriju nerazvrstana roba, što znači roba za finalnu potrošnju, gde ima i telekomunikacione opreme i opreme visoke tehnologije.

Prema njegovim rečima, sporazum o slobodnoj trgovini koji stupa na snagu od jula ove godine trebalo bi da doprinese da se dodatno pozicionira privreda Srbije na kineskom tržištu, baš zbog toga što mi u Kinu najviše izvozimo sirovine.

- Sa druge strane, on bi trebalo da otvori prostor za one proizvode gde mi već ostvarujemo konkurentnost na međunarodnom tržištu kao što su prehrambeni proizvodi, među kojima su proizvodi mlečne industrije, iz oblasti proizvodnje alkohola, bezalkoholnih pića a posebno vina - rekao je Stanić.

Naveo je da je sada suštinski važno da se postigne da sporazum koji imamo sa Kinom bude na obostranu korist, odnosno da ne dođe do rasta deficita koji je već ogroman nego da se poboljša pozicija Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni između dve zemlje imajući u vidu strateško partnerstvo među njima.

- Kada imate strateško partnerstvo, vi onda morate pronaći dodatne benefite za onu stranu koja je ekonomski slabija, kako bi taj strateški odnos bio opravdan i dugoročan na obostranu korist - ocenio je on.

Dodao je da je posebno važno što investitori koji dolaze u Srbiju, bez obzira da li su kineski ili iz Evropske unije, imaju mogućnost slobodne trgovine i da proizvode koje ovde prave mogu po povoljnim uslovima plasirati na kinesko tržište.

- Veoma je bitno da u okviru investitora koji dolaze ovde što više uključimo domaću komponentu, dakle mikro, male i srednje kompanije koje ovde postoje kako bi bili snabdevači njihovih proizvodnih pogona koji bi dalje svoje proizvode plasirali na kinesko tržište - istakao je on.

Osvrćući se na komentare da mi kao mala zemlja svojim robama teško možemo podmiriti bilo koje kineske potrebe, Stanić je rekao da nije ni pitanje da li će Srbija moći da pokrije kinesko tržište.

- Međunarodna trgovina je sastavljena od mnogih mlaih učesnika ali oni opet nalaze svoje mesto na međunarodnom tržištu, uključujući i lance snabdevanja. Naravno, ukoliko svojom ponudom dobacite do jedne provincije Kine, do jednog grada onda je to vrlo značajno - rekao je on i dodao da je cilj da se izvozom iz Srbije pokrije jedan deo velikog kineskog tržišta.

Prema njegovim rečima, osim trgovinskog sporazuma druga ekonomska tema tokom boravka kineskog predsednika biće projekti u kojima učestvuju kineske kompanije a među njima su i oni u okviru EXPO 2027.

- Tu su i projekti iz šireg investicionog ciklusa, koji je nazvan Skok u budućnost, dakle infrastrukturni projekti, projekti iz oblasti putne, pružne infrastrukture i slično. Govori se o pravcu brze pruge od Beograda do Budimpešte, potencijalno i od Beograda prema Grčkoj, ali i tu je bitno da budu što više uključene domaće komponente mikro, malih i srednjih preduzeća koji se bave građevinskom industrijom - rekao je on.

Njihovo uključivanje kao podizvođača, pojasnio je Stanić, važno je zbog sticanja referenci na tako zahtevnim projektima, kao što je EXPO, koji mora biti u skladu sa standardima koje propisuje svetska izložba.

Sa tim referencama i iskustvom oni kasnije mogu učestvovati na konkursima i tenderima okrenutim ne samo Srbiji nego i Evropi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>