• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Most koji ne vodi nigde: Od projekta vrednog 100 milijardi dolara završen samo vijadukt od 400 metara

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Finansiranje projekta odobreno je još 2008. godine

  • 4

Vlasti u SAD već dugo planiraju projekat brze železnice od Los Anđelesa do San Franciska za koji se očekuje da će koštati više od 100 milijardi dolara, ali kritičari tvrde da nemaju mnogo toga da pokažu - osim mosta od 0,3 milje (0.48 km) koji ne vodi nigde.

Uprkos tome što je početno finansiranje odobreno još 2008. godine, ova linija brze pruge je još uvek daleko.

Do sada je izgradnja tek u najranijoj fazi i dalja sredstva su korišćena za planiranje životne sredine u okviru Sistema Faze I.

Međutim, kalifornijska uprava za brze železnice nedavno je objavila jednu od završenih deonica izgradnje - završenu još 2018. i koja je sama po sebi koštala milijardu dolara.

Ovo je deo mosta dužine 0,3 milje (0.48 km), koji se zove vijadukt reke Frezno u okrugu Madera, i izazvao je ismevanje u delu javnosti jer ne vodi nigde.

Slike koje su nadležni podelili pokazuju da nije povezan ni sa ničim na oba kraja. Ipak, neki tvrde da to ukazuje na veći projekat koji sledi.

Proteže se iznad puta u blizini niza kuća - paralelno sa drugom železničkom prugom - ali trenutno nema svrhu.

Čak se i Elon Mask podsmevao na društvenoj mreži X nedavnoj objavi o napretku izgradnje a i drugi korisnici ove društvene mreže su se uključili svojim komentarima.

Međutim, jedan broj onih koji su ga kritikovali izneli su lažne tvrdnje o vijaduktu, njegovoj ceni i vremenu koje je trebalo da se završi.

Otkako je završen pre šest godina, posle tri godine izgradnje, završeno je još desetine objekata i preko stotinu milja (160 km) je u aktivnoj izgradnji u celom projektu.

Zbog veličine šina za prugu velike brzine, ovakvi projekti su često složeni, skupi i dugotrajni te se i kalifornijska brza pruga se ne razlikuje.

Ova pruga bi ušla u upotrebu neko vreme početkom 2030-ih, ali, navodno, ukidanje ovog projetaje i dalje mogućnost, prenosi Skaj Njuz.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cacak032

    8. maj 2024 | 12:22

    Nemaju novac za svoje skupe projekte a imaju novac da finansiraju ratove sirom sveta..

  • Sergej

    8. maj 2024 | 12:19

    Ne može se, nema se, treba pare presmeriti za Ukrainu.

  • Djoka

    9. maj 2024 | 12:18

    Zar je problem to za amere.Nastampace oni te pare a za to ce platiti svi koji koriste te papire zvane dolar.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>