• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Privreda Južne Afrike zbog brojnih kriza izgubila 43 milijarde evra za samo tri godine

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od početka 2020. do trećeg tromesečja prošle godine ekonomiju afričke države uzdrmale su dve globalne i četiri lokalne krize

  • 1
Južna Afrika samit BRIKS Foto: Tanjug/AP

Šest uzastopnih ekonomskih potresa u protekle tri godine koštalo je privredu Južne Afrike čak 850 milijardi randa (oko 43 milijardi evra), procenilo je danas Ministarstvo trgovine i industrije Južnoafričke Republike (JAR).

Kako se navodi u tim analizama, od početka 2020. do trećeg tromesečja prošle godine ekonomiju afričke države uzdrmale su dve globalne i četiri lokalne krize, koje su se brzo manifestovale na ekonomsko stanje JAR, preneo je Blumberg. Južnoafrički ministar trgovine, industrije i konkurencije Ebrahim Patel naveo je da se kumulativni pad proizvodnje u južnoafričkoj ekonomiji procenjuje na između 650 i 850 milijardi randa.

Kao potresi koji su uticali na ekonomiju JAR navedeni su globalna pandemija kovida 19, najgori građanski nemiri od vremena aparthejda u julu 2021, rat u Ukrajini, razorne poplave u istočnoj priobalnoj provinciji Kvazulu-Natal 2022. godine, nestašice struje i logistički problemi.

Blumberg napominje da su ti ekonomski šokovi usledili upravo u trenutku ''kada se privreda Jućne Afrike oporavljala od ere endemske korupcije'' tokom mandata predsednika Džejkoba Zume.

Krize su odložile, a zatim pomerile fokus kada je reč o industrijskim planovima, navodi se u izveštaju.

Dodaje se kako bi, u slučaju da nije bilo pomenutih potresa, bruto domaći proizvod JAR bio između tri i pet odsto veći nego što je trenutno, a stopa ekonomskog rasta u proseku iznosi oko 0,5 odsto od 2020. godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buga

    8. maj 2024 | 06:12

    Od kada su pobili i izbacili sve belce i indijce sada nema ko da Ih hrani ,pa jedu jedan drugog ... Lepo kaže poglavica Zulu plemena ..."trebalo je belcima 500 god. da ovo sve naprave ,a nama samo 5 god. da sve to razbucamo... Nadam se da će da vam dozvole da objavite ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>