• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vujović nakon sastanka u Užicu: Prioritet gašenje požara, posle sanacija deponije

T. U.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vujović je dodala da se ovo dešava zato što nemamo moderne reciklažne centre, a deponije su prepune

  • 0

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Užicu, posle sastanka sa gradskim Štabom za vanredne situacije zbog požara na deponiji Duboko, da je jutros došlo do eskalacije požara, ali da je stanje sada bolje i da za sada nema prekoračenja vrednosti kad je reč o kvalitetu vazduha i da je prioritet da se požar ugasi.

"Uključili smo ceo štab za vanredne situacije, sva javna komunalna preduzeća i gradska i republička, postoji protokol prema kojem radimo, jutros je došlo do eskalacije požara, ali činimo sve da se požar što pre ugasi“, istakla je Vujović nakon sastanka sa Štabom za vanredne situacije grada Užica, a povodom požara na deponiji Duboko koji traje od petka.

Vujović je dodala da se ovo dešava zato što nemamo moderne reciklažne centre, a deponije su prepune.

„Konkretno ovaj centar koriste dva okruga i važno je da smo kao Vlada Republike Srbije odlučni da ovaj problem rešimo i zato smo odvojili 30 miliona evra da ovaj centar bude po svim najmodernijim svetskim standardima i uskoro će krenuti radovi na sanaciji , a tender za izvođača trebalo bi da bude raspisan danas“, istakla je ministarka Vujović i dodala da su sredstva obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije.

Ona je istakla da ovo nije jedini regionalni centar i trenutno se radi na još dve lokacije – na Ubu Kalenić deponija, uskoro kreće Sombor, kao i pirotska deponija a to je neophodno, da se "ulaže u zelenu infrastrukturu“.

Ministarka zaštite životne Irena Vujović Užice deponija Duboko požar Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka je istakla da će radovi na sanaciji deponije Duboko početi do kraja godine, ona će biti moderna, imaće i biogasni tretman,biće i proširenje tela deponije sve što treba za normalno funkcionisanje jednog ovakvog centra.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je naglasila da su svi pristupni putevi koji su vodili do centra žarišta jutros uništeni kada je skliznuo deo smeća sa tela deponije.

„Zamolila bih građane Užica da imaju strpljenja, mi ćemo nastaviti sa merenjem aerozagađenja i u narednom periodu, a sutra se nastavlja sa gašenjem požara“, rekla je gradonačelnica Užica i naglasila da je rešenje ovog problema stabilizacija, proširenje tela deponije i zacevljenje Turskog potoka i podsetila da je ovo problem koji postoji od 2005. godine.

Direktor JKP „Duboko“ Momir Milovanović negirao je da su jutros na deponiji izgoreli jedan kamion i bager.

„Ministarstvo je u prethodnom periodu obezbedilo dodatnu opremu koja je neophodna da se na terenu vrši primarna selekcija u svim opštinama osnivačima Deponije i mi kao regionalni centar to podržavamo jer otpad mora da se razvrstava na mestu nastanka“, objasnio je direktor JKP „Duboko“.

(Kraj) mv/jbu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>