• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro Džim Sajmons

I. N.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Matematičar i poznati filantrop, preminuo je u 86. godini

  • 0
Filantrop investitor Džim Simons Jim Simons Foto: Profimedia/Getty images/Andrew Toth

Džejms Haris Sajmons, matematičar i poznati filantrop preminuo je danas u Njujorku, u 86. godini, saopštila je Fondacija Sajmons.

Džejms Sajmons, poznatiji kao Džim bio je milijarder, investitor i osnivač kompanije "Renaissance Technologies".

On je još 1978. godine osnovao hedž fond koji je prepoznat kao pionir u kvantitativnom trgovanju. Njegova kompanija postala je jedna od najprofitabilnijih trgovačkih kompanija u istoriji.

Zbog uspeha kompanije, posebno Medaljonskog fonda, Sajmons je opisan kao najvažniji investitor u Vol stritu. Svojevremeno je Forbs pisao kako se procenjuje da je njegova neto vrednost 21,6 milijardi dolara, što ga čini 21. najbogatijim čovekom u Sjedinjenim Državama.

Pre početka Renesanse, Sajmons je predsedavao odeljenjem za matematiku na Univerzitetu Stoni Bruk u Njujorku.

Sajmons je poznat po svojim studijama preznavanja obrazaca. Sa koristi Šiing-Šen Černom razvio je Čern-Sajmonsovu formu i doprineo razvoju teorije struna pružajući teorijski okvir za kombinovanje geometrije i topologije sa teorijom kvantnog polja.

Godine 1994, Sajmons je sa suprugom osnovao Sajmons fondaciju kako bi podržao istraživanja u matematici i fundamentalnim naukama. On je jedan od najvećih donatora Istraživačkog instituta za matematičke nauke pri Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, gde je bio i član Upravnog odbora, a 2012. je osnovao Sajmonsov institut za teoriju računanja u Berkliju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>