• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zečević: Kinezi više nemaju poverenja u ulaganje u SAD, traže druga tržišta

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njegovim rečima kineski predsednik Si Đinping je za posetu Evropi odabrao tri zemlje, Francusku, Srbiju i Mađarsku, za koje u Kini pretpostavljaju da imaju neku vrstu samostalnosti u odnosu na SAD

  • 0
Slobodan Zečević Printskrin: Youtube/K1 Televizija

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji počinje da se primenjuje od 1. jula je, prema oceni Slobodana Zečevića iz Instituta za evropske studije potencijalno najveća šansa za Srbiju od dokumenata potpisanih sa Kinom, jer otvara šanse za izvoz naših, pre svega poljoprivrednih proizvoda ali i proizvoda u farmaceutici i drugim oblastima.

- Otvara nam se šansa da možemo da više proizvodimo i izvozimo. Samim tim raste bruto društveni proizvod Srbije i naše bogatstvo kao građana, kroz mogućnost da imamo veće plate i da napredujemo ekonomski - rekao je on za Tanjug.

Govoreći o kineskim investicijama u Srbiju, naveo je da kod Kineza postoji veoma interesantna tendencija a ogleda se u tome što oni više nemaju poverenja u ulaganje na finansijsko tržište Sjedinjenih Američkih Država i nemaju poverenja da drže novac u dolarima u Americi.

- To se desilo nakon događanja u Rusiji, kada su im zamrznute devizne rezerve, što je izazvalo šok u mnogim zemljama pa i u Kini, u smislu da nisu sigurni u ulaganja na Zapad. Zato se okreću ulaganjima u infrastrukturu u drugim zemljama za koje smatraju da su im relativno bliske - istakao je Zečević.

Odgovarajući na pitanje može li biti strateškog partnerstva između Srbije i Kine zbog ogromne razlike u veličini i broju stanovnika, on je rekao da Kina ima interes da ima uporište u Evropi.

Prema njegovim rečima kineski predsednik Si Đinping je za posetu Evropi odabrao tri zemlje, Francusku, Srbiju i Mađarsku, za koje u Kini pretpostavljaju da imaju neku vrstu samostalnosti u odnosu na SAD.

Kao interesentno je naveo i to što je Si, kada je prethodni put bio u Srbiji, u našu zemlju došao iz Nemačke a sada iz Francuske.

- Možda je to i neka simbolika u smislu promene moći unutar Evropske unije. Mada je ekonomska moć i dalje na strani Nemačke, ali vojna i politička je možda sada prešla na francusku stranu - rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>