• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanski rudarski gigant odbio milijarde od konkurencije, kao odgovor objavio da prodaje posao sa dijamantima

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija je saopštila da će prodati ili odvojiti glavne delove firme, uključujući svoje dijamantsko poslovanje De Beers i platinastu diviziju

  • 0
Tržište dijamanata je poljuljano Foto: Shutterstock/Ilustracija

Britanski rudarski gigant Anglo American objavio je planove za raspad poslovanja nakon što je odbio ponudu od 34 milijarde funti od konkurenta BHP. Kompanija je saopštila da će prodati ili odvojiti glavne delove firme, uključujući svoje dijamantsko poslovanje De Beers i platinastu diviziju.

Anglo American je rekao da će "radikalne promene" omogućiti da se fokusira na ključna područja poput bakra, premijum ruda gvožđa i hranljivih materija za useve prenosi Bi-Bi-Si.

Potražnja za bakrom, koji se koristi za vođenje električne energije, raste kako neke zemlje prelaze na obnovljivu energiju i električna vozila.

Dogovor s australijskom firmom BHP stvorio bi najvećeg proizvođača bakra na svetu, ali bi mogao naići na značajne prepreke u konkurenciji.

Anglo poseduje dva bakarna rudnika, u Čileu i Peruu, gde BHP takođe ima neke operacije. Međutim, Anglo je danas odbio dve ponude od strane BHP-a i predstavio sopstvenu strategiju koju se nada da će podržati njegovi akcionari.

To uključuje vlade u Bocvani, kao i u Južnoj Africi, koje su prvobitno hladno reagovale na pristup BHP-a. Australijski div je predložio odvajanje platinaste rudarske grane Amplats od Angla, kao i njegov posao rude gvožđa Kumba.

Anglo, koji ima prisustvo u Južnoj Africi više od jednog veka, rekao je da će nastaviti s odvajanjem Amplatsa, gde je u procesu otpuštanja 3.700 radnika, ali će zadržati Kumbu.

Takođe će zadržati svoje poslove sa hranljivim materijama, iako će, u slučaju svog rudnika kalijum karbonata ispod Severnih Jorkširskih močvara, Anglo smanjiti svoje investicije na 200 miliona dolara (159 miliona funti) naredne godine i na nulu do 2026. godine.

- Ove akcije predstavljaju najradikalnije promene u Anglo Americanu u decenijama - rekao je izvršni direktor Angloa Duncan Wanblad.

BHP je predložio prodaju De Beers-a kao deo svoje ponude. Anglo je rekao da će prodati ili odvojiti dijamantski posao, u kojem vlada Bocvana ima udeo od 15%.

De Beers je osnovao britanski imperijalista Cecil Rhodes 1888. godine.

Odbijajući povećanu ponudu za preuzimanje od BHP-a, Anglo je rekao da je ponuda "izuzetno neprivlačna" za njegove akcionare jer i dalje značajno potcenjuje firmu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>