• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Intesa osnovala Fondaciju filantropske organizacije: Značajna novčana sredstva uložena u Tiršovoj

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zahvaljujući donaciji uloženo je 16,9 miliona dinara u Univerzitetsku dečiju kliniku Tiršova

  • 0
Banka Intesa fondacija Foto: Marko Jovanović

Banka Intesa zajedno sa matičnom bankom Italije Intesa Sanpaolo osnovali su Fondaciju filantropske organizacije, sa jednim ciljem - pružiti podršku zajednici. Prva pomoć stigla je tamo gde je možda i najpotrebnija, a to je Univerzitetska dečija klinika Tiršova.

Jasno je da će upravo ovaj podvig pomoći mališanima da se izbore sa borbama koje su ih zadesile u ranim godinama detinjstva, a medijima su se obratili predstavnici Ministarstva zdravlja, Univerzitetske dečije klinike i Intesa fondacije.

- Veliko mi je zadovoljstvo da smo se okupili ovim značajnim povodom. Banka Intesa je nabavila opremu za rad kardiohirurškog odeljenja i to je od velikog značaja za rad pedijatrije. Zahvaljujući donaciji možemo da nastavimo sa visokim kriterijumima na koje smo do sada i navikli - rekao je Dr Siniša Dučić, cenjeni dečiji ortoped.

- Na našem odeljenju godišnje se operiše preko 200 beba sa najtežim oboljenjima srca koji posle provedu neko izvesno vreme na intenzivnoj nezi, i upravo ova oprema će upotpuniti našu već postoječu opremu sa kojom ćemo moći da nastavimo da lečimo naše male pacijente na najbolji mogući način - dodao je Dučić.

Potom se medijima obratio i državni sekretar, Mirsad Đerlek.

- Ova donacija uopšte nije mala i iznosi oko 17 miliona dinara. Raduje me što će Tirošova dobiti aparaturu koja će mnogo značiti za rad i kvalitet zdravstvenih usluga, a to će se odraziti i na kvalitet zdravstvenog sistem. Kada je u pitanju Intesa, pokazali ste da brinete o društvenoj zajednici i zahvalni smo na tome - istakao je on.

Srbija je uložila oko milijardu evra u zdravtsveni sistem.

- Već milijardu evra je uloženo u zdravstveni sistem Srbije i država će nastaviti to da radi. Gradiće se Tiršova 2 i to je velika vest jer će deca u Srbiji imati jednu od najkvalitetnijih lečenja u ovom delu Evrope. Takođe, želimo da omogućimo našim kadrovima da imaju sa čime da rade jer smo sigurni da su oni najvredniji, te ćemo omogućiti usavršavanje i tako postići cilj, a to je da deca imaju najkvalitetniju uslugu koju zaslužuju - rekao je Mirsad.

Marko Elio Rorinji, direktor Divizije međunarodnih banaka članica grupe Intesa Sanpaolo, neplanirano je izostao sa događaja, te se javnosti umesto njega obratila Veronika.

- Za nas ovo je velika i divna donacija. Želim da iskažem svoju zahvalnost kada je ova donacija u pitanju. Takođe želim da se zahvalim celom timu, koji su na dnevnom nivou radili kako bi sve ispalo kako treba. Klinika je prva donacija koja predstavlja našu inicijativu. Ponosna sam da je Intesa Beograd po sebi institucija koja brine o stanovništvu i mi smo to primetili i uključili se. Naše banke osećaju obavezu da ponude najbolje stanovništvu Srbije. Više nego ikada smo uvereni da će ova fondacija uroditi plodom - istakla je Veronika.

Potom, medijima se obratio Darko Popović, zamenik direktora fondacija.

- Veliko je zadovoljstvo da se obartim upravo sa ovog mesta, i to u godini kada se obeležava vek postojanja. Mi smo se uvek vodili da dva principa - odgovornost i održivost, a sada je ista situacija. Ipak, imate uvek odgovornost prema društvu u kojem živimo i zato smo organizovali Fondaciju koja će u svom delovanju imati obrazovanje, poboljšanje zdravstvene zaštite sa akcentom na decu i starija lica, aktivnosti za one koji su ugroženi sa akcentom na žene koje su u teškom položaju, očuvanje kulturnih dobara i na različite inicijative koje će doprineti. Filantropija nije nova stvar u Srbiji, ima daleku istoriju koja je bila prekinuta, ali posebno sam ponosan što je naša fondacija pomogla da nastavimo sa tradicijom.

Zahvaljujući donaciji uloženo je 16,9 miliona dinara, a Univerzitetska dečija klinika će dobiti savremenu medicinsku opremu koja obuhvata:

- uređaj za autotranfuziju;

- transportni respirator;

- monitor za pacijente;

- hirurško prednje operativno svetlo;

- nameštaj za inteivnu negu i operacionu salu.

Načelnik pedijastrijske kardiohirurgije Univerzitetske klinike Tiršova, Vladimir Milovanović istakao je koliko je ovo ulaganje značajno za rad stručnih kadrova kao i mališane.

- Služba pedijatrijske institucije operiše oko 250 pacijenata sa urođenim srčanim manama. Tehnologija koju smo dobili je korišćena i ranije i znamo da će nam veoma značiti. Čuli ste šta smo sve dobili, a ono što je bitno istaći jeste saradnja između Intese i pedijatrije nije nova jer su uložili u 2011. godine uložili značajna sredstva kako bi se obavila rekonstrukcija odeljenja. Ponosni smo što je njihova prva akcija Fondacije upravo naše odeljenje - rekao je Vladimir.

Doktor Dučić je uručio zahvalnice Darku Popoviću kojem je ujedno predao i zahvalnicu Marka Elio Rorinjia, koji je opravdano izostao sa događaja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>