• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čadež: Veliki je uspeh što su zahtevi privrede Zapadnog Balkana u Planu rasta EU

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čadež je naglasio da postoje neki politički problemi koji otežavaju sa jedne strane integraciju u EU

  • 0
Inovers, Inno-Verse, Niš, Marko Čadež, Privredna komors Srbije Foto: PKS / Boban Ristić

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da su se u usvojenom Planu rasta Evropske unije našli i zahtevi privreda celog regiona Zapadnog Balkana i da je to veliki uspeh jer u praksi znači da će kompanije tog regiona poslovati po istim principima i uslovima kao one u EU.

- To praktično znači da pre punopravnog članstva, imate fazne korake ulaska na jedinstveno tržište EU, pa samim tim usvajate i pravne tekovine te zajednice koje su mnoge zemlje već u dobrom delu usvojile - rekao je on za RTS.

Čadež je naglasio da postoje neki politički problemi koji otežavaju sa jedne strane integraciju u EU, a sa druge strane u samom regionu pravo punopravnog članstva u nekom kratkom i brzom roku, ali zahtevi privrede ne smeju da čekaju ni zbog EU i njene privrede, ali pre svega i zbog Srbije i celog regiona.

- Ovo ne sme da čeka ni zbog Evropske unije i njene privrede, ali pre svega i zbog Srbije, i zbog celog regiona. Dakle, da poslujemo po istim uslovima, da možemo da budemo konkurentni, što znači da smo deo jedinistvenog tržišta u različitim oblastima.To znači da možemo da se takmičimo na isti način, a da nemamo dodatne troškove samo zbog toga što nismo članice - istakao je Čadež.

Kako je dodao, jedinstveno tržište omogućava skidanje svih birokratskih barijera, troškova izvoza robe, ali i drugih koji su morali da se plaćaju zbog čekanja na granicama.

Kako kaže, bitno je da se ubrza transport.

- Uspeli smo da taj transport robe u regionu dovedemo na zadovoljavajući nivo, da se ne čeka mnogo između zemalja u regionu, ali su čekanja na granicama sa EU zaista zastrašujuće - kaže Čadež.

Napomenuo je da je dogovoren stalni dijalog između privrede i Vlade Srbije što je, kako kaže veoma značajno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>