• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blumberg: FED bi mogao da zadrži kamatne stope na istom nivou

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podaci objavljeni u sredu pokazuju da je mera osnovne inflacije u SAD oslabila u aprilu po prvi put u šest meseci

  • 1
Federalna rezerva, federal reserve Foto: Shutterstock/Paul Brady Photography

Nekoliko zvaničnika američkih Federalnih rezervi reklo je da bi centralna banka trebalo duže da zadrži visoke troškove zaduživanja jer kreatori politike čekaju više dokaza da inflacija popušta, što sugeriše da ne žure da smanje kamatne stope, a eksperti smatraju da će možda trebati više vremena da inflacija dostigne cilj od dva odsto.

-Pristigle ekonomske informacije ukazuju da će biti potrebno više vremena da se stekne to poverenje. Duže zadržavanje našeg restriktivnog stava je u ovom trenutku mudro jer dobijamo jasnoću o putu inflacije - rekla je predsednica Fed-a u Klivlendu Loreta Mester.

Dodala je da očekuje da će se rast cena zaustaviti sporijim tempom nego prošle godine, sada kada postoji manji pritisak na smanjenje zbog poboljšanja lanaca snabdevanja.

Mester je navela da je politika dobro pozicionirana i da je prerano reći da je napredak u pogledu inflacije zastao, prenosi Blumberg.

Predsednik njujorškog ogranka Fed-a Džon Vilijams Barkin je rekao da ne vidi razlog za prilagođavanje monetarne politike sada.

- Ne očekujem da ću dobiti ono veće samopouzdanje koje treba da vidimo u pogledu napretka inflacije ka cilju od 2 odsto u bliskoj budućnosti - rekao je on.

Barkin je naveo da tražnja treba dodatno da se ohladi da bi rast cena dostigao cilj Fed-a, napominjući da je inflacija robe značajno pala kako su se lanci snabdevanja stabilizovali.

- Da bismo došli do održivih 2 odsto, mislim da će trebati malo više vremena- rekao je Barkin.

Podaci objavljeni u sredu pokazuju da je mera osnovne inflacije u SAD oslabila u aprilu po prvi put u šest meseci, pružajući određeni napredak u pravcu koji bi zvaničnici Fed-a želeli da vide pre nego što smanje stope.

Osnovni indeks potrošačkih cena, koji isključuje troškove hrane i energije, porastao je 0,3 odsto u odnosu na mart, pokazuju podaci Biroa za statistiku rada.

Predsednik Fed-a Atlante Rafael Bostik rekao je da će pratiti podatke iz maja i juna kako bi se uverio da se brojke ne okrenu na drugu stranu.

-Ukoliko se izgledi budu razvijali prema očekivanjima, uz sporije ublažavanje inflacije i nastavak ekonomskog zamaha moglo bi biti prikladno da smanjimo stope do kraja godine - rekao je on.

Mester je rekla da izveštaj nudi "tračak nade" u mesečnoj inflaciji, ali su ona i drugi centralni bankari rekli da žele da vide više podataka kako bi bili sigurni da inflacija ide ka Fed-ovom cilju od 2 odsto.

Zvaničnici su zadržali stabilnu referentnu stopu ranije ovog meseca na ciljnom rasponu od 5,25 odsto do 5,5 odsto, na istom nivou na kojem je bio od jula.

Predsednik Fed-a Džerom Pauel rekao je u utorak da će zvaničnici "morati da budu strpljivi i da puste restriktivnu politiku da radi svoj posao".

Barkin je ponovio da Fed treba duže da zadrži visoke troškove zaduživanja kako bi osigurao da inflacija ide ka svom cilju, navodeći više cene u sektoru usluga.

- Još uvek mislim da ima dosta pomeranja na strani usluga i da će trebati malo vremena. Verujem da smo ovde na pravom putu - rekao je on.

Kreatori politike FED-a će imati sledeći sastanak 11-12. juna.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. maj 2024 | 16:53

    O SVEMU CE ODLUCITI VLASNICI AMERIKE I ZAPADA -PROPASTI NECE SIGURNO!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>