• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavljena EU kuhinja

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za ručak će biti zadužena dva ambasadora – Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji, i Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji

  • 0
pirinač, pilav, ručak, recept, kuhinja Foto: Unsplash/Eugene Krasnaok

Drugi dan Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu protekao je u znaku kuhinje zemalja EU, a osim evropske hrane posetioci su mogli da čuju i iskustva stručnjaka iz Evropske unije.

Nemačke kobasice, poljski pirogi, i balkanska gibanica - spremani su uživo u EU paviljonu. Ručak za posetioce pripremale su Plamena Halačeva, zamenica ambasadora EU u Srbiji, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, a uz pomoć kuvara, goste je poslužio i poljski ambasador u Srbiji Rafal Pavel Perl.

Osim evropske hrane, posetioci su mogli i da čuju nešto o iskustvima iz Evropske unije, od brojnih stručnjaka, koji su obogatili program EU paviljona.

Tako su predstavljeni roboti i senzori, i moderne tehnologije koje se koriste u poljoprivredi, a o njima su govorili naučnici iz niške kompanije „Coming“, kao iz novosadskog Instituta "Biosens“.

Govorilo se i o ćelijskoj poljoprivredi i mesu iz laboratorije.

Veliko interesovanje ponovo su izazvale radionice o IPARD fondovima, korisnici, koji su uspešno došli do IPARD bespovratnih stredstava podelili su iskustva sa publikom, a stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja dali su više informacija o konkurisanju i konkretnim merama.

Takođe, važan deo programa bio je panel Regionalna saradnja u oblasti poljoprivredne politike - ključni alat za EU integracije, u organizaciji Ambasade Savezne Republike Nemačke.

Bogat program posetioce EU paviljona očekuje i sutra, saopštila je , saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Biće reči o kvalitetu hrane u Srbiji i Evropskoj uniji, o savremenoj proizvodnji voća i povrća, o važnosti zdrave životne sredine za zdravu hranu, kao i o budućnosti biogasa i njegovoj primeni u poljoprivredi.

Govoriće se i o mogućnostima za finansiranje kroz IPARD fond, ali i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Za ručak će biti zadužena dva ambasadora – Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji, i Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji.

Delegacija Evropske unije u Srbiji prisutna je u Hali 1, u okviru EU paviljona, tokom svih sajamskih dana, do četvrtka, 23. maja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>