• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupci Tesle dobijaju nezvanične popuste: Na sajtu vide jednu cenu, pa ih u salonu dočeka druga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tesla planira smanjenje maloprodajnih cena sa ciljem da se poveća prodaja

  • 0
Tesla Foto: Tanjg/AP

Tesla radi na smirivanju nekih evropskih lizing kompanija nakon što je smanjena vrednost njihovih voznih parkova, a spora usluga i skupe popravke udaljile su njihove korporativne klijente.

Kako se navodi, napori uključuju nezvanične popuste pri kupovini novih automobila ako su na lageru i napore da se rešavaju žalbe na široko rasprostranjene usluge, popravke i naručivanje nakon godina u kojima menadžeri voznih parkova i lizing kompanije kažu da je Tesla ignorisao te probleme, navodi Rojters u intervjuima sa devet rukovodilaca iz velike kompanije za lizing i iznajmljivanje automobila, zajedno sa desetak korporativnih menadžera voznog parka.

Tesla planira smanjenje maloprodajnih cena sa ciljem da se poveća prodaja kao odgovor na ublažavanje potražnje za električnim vozilima na globalnom nivou i rastuću konkurenciju, posebno kineskih proizvođača električnih vozila kao što je BID (002594.SZ). Ali to je nanelo štetu njegovim najvećim kupcima u Evropi - gde kupovine voznog parka predstavljaju skoro polovinu prodaje automobila.

Lizing kompanije kupuju nove automobile i ugovaraju lizing računajući na osnovu toga za koliko veruju da ih mogu prodati na kraju lizinga. Iznenadni padovi cena potkopavaju te preostale vrednosti, koštajući lizing kompanije novca.

- Nema "ništa gore" od kontinuiranog pada vrednosti imovine kupca flote - rekao je Richard Knubben, generalni direktor briselske Leaseurope, grupe za industriju lizinga i iznajmljivanja koja predstavlja nacionalne grupe iz 31 zemlje.

- Tesla sada aktivno govori našim članovima: Možemo vam dati popuste i nadoknaditi vam. Ali Teslini ostaci su tako brzo pali da nisam siguran da su popusti koje nude dovoljni - rekao je Knubben.

Tesla nije odgovorio na zahteve za komentar.

Teslin pad vrednosti preprodaje poznat je od ranije, kao i tenzije sa kupcima voznog parka, ali nije ranije prijavljivana kampanja za kontrolu štete koja bi ih rešila, prenosi Reuters.

Visoki direktor velike evropske kompanije za lizing automobila, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nije imao dozvolu da javno komentariše Teslu, rekao je da je Tesla, počev od sredine 2023. godine, nudio nezvanične popuste na kraju kvartala na svoje Model 3 i model I do 2.000 evra (2.134 dolara) za kupovinu od lizing kompanije, ako su ta vozila bila na lageru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>