• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Planirate letovanje u Hrvatskoj? Evo kakve cene možete da očekujete

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene u turizmu u Hrvatskoj su, kako navode stručnjaci, vrhunac dostigle prošle godine

  • 1
Umag, Hrvatska, primorje Foto: Shutterstock/xbrchx

Cene za turiste u Hrvatskoj ne bi trebalo da bitno porastu u odnosu na prošlu godinu, što bi značilo da će ta zemlja biti konkurentna na mediteranskom turističkom tržištu u nadolazećoj letnjoj sezoni.

- Cene u predsezoni nismo dizali, za sezonu je ipak bilo malo korekcija. Ne mnogo, možda nekih pet odsto veće cene - izjavila je preduzetnica koja se bavi iznajmljivanjem smeštaja na ostrvu Krk Stela Stublić, prenosi HRT.

Prema anketi, cenama je zadovoljan i Aleksandar iz Srbije koji navodi da su cene na Krku "tu negde" kao u Beogradu.

Cene u turizmu u Hrvatskoj su, kako navode stručnjaci, vrhunac dostigle prošle godine usled velikog interesovanja nakon pandemije i inflacije kada su skočile za 30 do 40 odsto, ali sada su se stabilizovale i očekuje se da neće bitno porasti u odnosu na 2023. godinu.

Broj noćenja turista u Hrvatskoj je u martu porastao za 34,5 odsto međugodišnje na 1,3 miliona, a skoro trećina svih noćenja je zabeležena u Istarskoj županiji, objavio je hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).

U martu je u hrvatskim u komercijalnim smeštajnim objektima ostvareno 537.000 dolazaka turista, za 26,5 odsto više nego u istom mesecu lane.

U Istarskoj županiji je u martu ostvareno 409.000 noćenja, što je za 77 odsto više u odnosu na mart 2023.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    23. maj 2024 | 08:14

    Nista ne brinite dragi moji sugradjani, kao da pijete kafu u Delti ili jedete u Skadarliji, samo imate pogled na more. (5-10% gore dole al to je to),Pa vidite ko je skup tu, dal mi koji deremo sve i imamo cene u Bg kao da smo u Parizu ili oni koji su u sezoni na primorju), Da se razumemo, ne podrzavam no jedne ni druge...al ovo vam je surova realnost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>