• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina uzvraća udarac EU i SAD: Američkim kompanijama zabranjuje trgovinu u zamlji?

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina je obećala da će preduzeti "odlučne mere za odbranu svojih prava i interesa"

  • 0
Kina, Amerika, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Kina je odlučila da uzvrati udarac Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji zbog novih trgovinskih tarifa, a pokrenute su i istrage o uvozu hemikalija. Kako navodi Fajnenšel tajms, istražuje se uvoz polioksimetilen kopolimera, termoplasta koji se široko koristi u potrošačkoj elektronici i automobilskoj industriji, iz EU, SAD, Japana i Tajvana.

Taj potez Pekinga sugerisao je da će preduzeti mere "za ništa" protiv novih nameta, ali uska istraga o hemikalijama takođe ukazuje na ograničenu sposobnost odgovora, navodi FT. Mere dolaze nakon što je Bajdenova administracija prošle nedelje uvela niz carina na kineske proizvode.

Najjači odjek dao je četvorostruko povećanje carina na električna vozila, sa 25 na 100 odsto. Bela kuća je objavila da će povećanje carina biti pogođeno robom vrednom 18 milijardi dolara u "strateškim sektorima", uz obrazloženje da će američkim kompanijama dati vremena da sustignu kinesku konkurenciju, piše FT.

Kao odgovor, Kina je obećala da će preduzeti "odlučne mere za odbranu svojih prava i interesa". Akcija "dobro za dobro" sledi obrazac uspostavljen tokom Trampovog predsedavanja, kada je Vašington uveo carine na širok spektar kineskih uvoznih proizvoda, a Peking je odgovorio ciljanom akcijom.

Inače, u EU je u toku niz istraga EU o subvencijama kineske vlade. Na primer, Brisel je u oktobru pokrenuo istragu o kineskim električnim vozilima zbog optužbi da Peking podržava industriju ogromnim državnim subvencijama.

Saopštenje Pekinga dolazi uoči roka 4. jula u kojem Evropska komisija treba da odluči da li će uvesti privremene tarife ili kvote na kineska električna vozila.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>