• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

FED: Inflacija u 2023. godini negativno uticala na živote skoro dve trećine Amerikanaca

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u aprilu blago pala sa martovskih 3,5 odsto na 3,4 odsto

  • 0
FED, Američka centralna banka Foto: Shutterstock/Tanarch

Inflacija u 2023. je negativno uticala na živote 65 odsto Amerikanaca, a 19 odsto ispitanika iz te grupe je navelo da su njihovi životi "mnogo gori" zbog rasta cena, ističe se u najnovijem istraživanju američke centralne banke FED o ekonomskom blagostanju američkih domaćinstava u prošloj godini.

U istom izveštaju se navodi da otprilike svaki šesti ispitanik u 2023. nije mogao da plati sve svoje mesečne račune, prenosi CNN.

Posebno ugrožena kategorija su roditelji koji žive sa decom mlađom od 18 godina pošto je udeo osoba iz ove kategorije koja je navela da finansijski stoje pristojno ("doing OK") pao sa 75 odsto u 2021. i sa 69 odsto u 2022. godini na 64 odsto u 2023.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u aprilu blago pala sa martovskih 3,5 odsto na 3,4 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta, objavila je 15. maja američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Hrana je u aprilu poskupela za 2,2 odsto međugodišnje, istom tempom kao u martu, dok su cene energije porasle za 2,6 odsto, ubrzavši u odnosu na martovskih 2,1 odsto.

Aktuelni ekonomski podaci pokazuju da je privreda Sjedinjenih Američkih Država izuzetno otporna, ali dugoročna visoka inflacija je ostavila posledice na novčanike i psihu Amerikanaca, zaključuje Si-En-En.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>