• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iran zainteresovan za uvoz govedine i piletine iz Srbije

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar poljoprivrede razgovarao je sa zamenikom iranskog ministra poljoprivrede Hamidom Rasulijem u Beogradu

  • 0
pileće meso Foto: Shutterstock

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović rekao je danas, nakon razgovora sa zamenikom iranskog ministra poljoprivrede Hamidom Rasulijem u Beogradu da je Iran izrazio potrebu za uvozom goveđeg i pilećeg mesa iz Srbije.

Ministar je rekao da je Rasuliu, koji je i direktor državne poljoprivredne kompanije "Agriculture support services company", ukazao i na mogućnost saradnje kada je u pitanju proizvodnja i distribucija semenske robe iz Srbije na iranskom tržištu.

- Konstatovali smo da naša saradnja i do sada bila vrlo intenzivna. Ukazao sam koji su prioriteti našeg ministarstva u narednom periodu i na mogućnost sveobuhvatne saradnje u oblasti poljoprivrede, pre svega kada je u pitanju proizvodnja i distribucija naše semenske robe na iranskom tržištu, zatim saradnje u oblasti visokoobrazovnih institucija, kao što su naši pojloprivredni fakutleti i instituti - rekao je Martinović.

Ministar je rekao da su razgovarali i o plasmanu svih vrsta naših poljoprivrednih proizvoda na, kako je rekao, veoma veliko, ali zahtevno iransko tržište.

- Možemo da plasiramo sve vrste žitarica, voća, povrća. Iran je izrazio potrebu za uvozom goveđeg i pilećeg mesa iz Srbije i to predstavlja veliku šansu za naše poljoprivredne proizvođače. Ono što želim da istaknem je da na iransko tržište možemo da izvezemo praktično neograničene količine, imajući u vidu naše prerađivačke i proizvodne kapacitete kada je u pitanju veštačko đubrivo, pošto je Iran za tu robu izuzetno zainteresovan - rekao je ministar.

Ministar je rekao da je u ime predsednika i Vlade izrazio duboko saučešće Islamskoj Republici Iran i iranskom narodu zbog iznenadne i tragične smrti predsednika i ministra inostranih poslova Irana.

- Zahvalio sam na tome što dobro razumeju poziciju Srbije u Generalnoj skupštini UN i što će iranska delegacija glasati protiv rezolucije o takozvanom genocidu u Srebrenici. To za Srbiju puno znači, umećemo i te kako će da cenimo taj više nego prijateljski gest, jer se prijatelji prepoznaju upravo onda kada su u trenuci izuzetno teški, a ovo je jedan veoma težak trenutak i za Srbiju i za Republiku Srpsku i ceo srpski narod - rekao je Martinović.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Butkice i kolenice suše se na dragačevskom mrazu: Kineski radnici poprimili naše običaje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>