• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Momirović: Italija velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar je naglasio i da su Srbija i Italija tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri

  • 1
Srbija Italija zastave Foto: Shutterstock

Robna razmena poljoprivredno - prehrambenih proizvoda sa Italijom u prošloj godini bila je više od pola milijarde evra i činila je preko 12 odsto vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

On je tokom izlaganja na Poslovnom forumu Srbija - Italija koji se održava u Trstu i na kojem pored nekoliko ministara iz Srbije i Italije prisustvuje i veliki broj privrednika iz obe zemlje, rekao da su u ukupnom izvozu iz Srbije u Italiju poljoprivredno - prehrambeni proizvodi učestvovali 17,1 odsto.

- U našem ukupnom izvozu u Italiju koji je bio preko 300 miliona evra, trećinu čine žitarice. Italija je i prvo izvozno tržište za stočnu hranu za naše poljoprivrednike. Na ovo tržište plasiramo je više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije u svet i kada vidimo ove podatke potpuno je jasno koliko je Italija strateški važan trgovinski partner Srbije - izjavio je Momirović tokom Panela posvećenog cirkularnoj ekonomiji, a kome je prisistvovao veliki broj italijanskih i srpskih privrednika.

Momirović je naglasio i da su Srbija i Italija tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri, a tome, kako je dodao svedoči i ukupna trgovinska razmena u 2023. koja je iznosila 4,5 milijardi evra, od čega je izvoz iz Srbije bio blizu dve milijarde evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Primus

    26. maj 2024 | 00:05

    još kad bi imali šta i da prodamo, gde bi nam bio kraj..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>