• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijska Arabija planira prodaju akcija državnog naftnog giganta Aramko u junu

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijska Arabija je krenula u ekonomsku tranziciju koja u centar svog budućeg razvoja stavlja prošireni privatni sektor i rast bez nafte

  • 0
Saudi Aramco Foto: Shutterstock

Saudijska Arabija planira prodaju akcija u iznosu od više milijardi dolara u energetskom gigantu Aramco već u junu, reklo je dvoje ljudi upoznatih u slučaj.

Ponuda bi mogla da prikupi oko 10 milijardi dolara. Pripreme su u toku i detalji bi još mogli da se promene, rekli su izvori, koji su govorili pod uslovom anonimnosti jer je stvar privatna.

Akcije će biti kotirane u Rijadu i to će biti potpuno tržišna ponuda, a ne ubrzana prodaja tokom nekoliko dana, dodali su.

Vladina kancelarija za komunikacije i Aramco nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar.

Banke uključujući Citigroup, Goldman Sachs i HSBC su ranije bili postavljeni da upravljaju prodajom, izvestio je Rojters.

Saudijska Arabija je krenula u ekonomsku tranziciju poznatu kao Vizija 2030, koja u centar svog budućeg razvoja stavlja prošireni privatni sektor i rast bez nafte.

Saudijska vlada ostaje najvećim delom najveći deoničar Aramca, sa 90% udela, i u velikoj meri se oslanja na svoje isplate.

Aramco očekuje da će isplatiti 31 milijardu dolara dividendi, saopštila je kompanija ranije ovog meseca, uprkos tome što je prijavila nižu zaradu u prvom kvartalu usled nižih cena nafte i prodatih količina.

Od inicijalne javne ponude 2019. godine, najveće IPO na svetu, akcije Aramca su porasle sa IPO cena od 32 rijala do maksimuma od 38,64 rijala pre godinu dana. Njegove akcije su u četvrtak zatvorene na 29,95 rijala.

(Telegraf Biznis)

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>